Nordamerikas U23-lag som vann med 4–1 mot Finland.
Nordamerikas U23-lag som vann med 4–1 mot Finland.

Finlands World Cup-start blev en chockupplevelse."Lejonen" saknade klös och blev både bortblåsta och utklassade av Nordamerikas U23-lag som vann med 4–1.– Vi var inte smarta nog. Det är bara att lära sig av den här läxan, sade backen Olli Määttä.

De två kritiserade plocklagen – som kritikerna menar drar ett löjets skimmer av World Cup – har nu båda vunnit sina första matcher.

Europalaget skrällvann över USA i lördags med 3–0 och Nordamerikas U23-lag var klassen bättre än Finland.

Framtidslaget, med transatlantiska spelare som är 23 år eller yngre, åkte ifrån finländarna som inte alls hängde med.

– Vi visste att de är ett snabbt lag, problemet var att vi inte var smarta nog. Vi slog en massa felpassningar och är man inte noga med pucken och ger bort den mot det här laget så utnyttjar de det, sade Määttä som blev Stanley Cup-mästare med Pittsburgh i juni.

Frustrerande mål

Det var lätt att förstå 22-åringens frustration. Tre av Nordamerikas mål kom på returer sedan de unga finländska backarna inte kunnat hålla undan sina motståndare framför målvakten Pekka Rinne.

Jack Eichel, 19-åringen som draftades tvåa av Buffalo i fjol, sköt 1–0 på en målvaktsretur från Rinne i numerärt överläge efter 5.10 av den första perioden.

I den andra skulle det bli än värre för Finland. Nordamerika gick fram till 4–0 efter mål av Johnny Gaudreau, Jonathan Drouin och Nathan MacKinnon, draftettan från 2013.

Valtteri Filppula gjorde Finlands tröstmål med drygt fyra minuter kvar att spela.

Måste vinna

Finland har nu kniven på strupen i sin nästa match mot Tre Kronor på tisdag. Laget måste vinna, annars är chansen att nå semifinal borta.

– Vi var inte bra nog, men vi har ett lag som är bra nog. Det är bara att lära sig läxan. Det är en kort turnering och nu måste vi vinna två matcher. På tisdag ska vi gå ut och vinna, så enkelt är det, sade Määttä.

Finland spelade final mot Kanada i den senaste World Cup-turneringen 2004 och de två nationerna möttes också i VM-final i Moskva i våras, båda gångerna med Kanada som segrare.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset