Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka, visar upp ett processionskors som gjorts speciellt för påvens besök.
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka, visar upp ett processionskors som gjorts speciellt för påvens besök.

Spindelväv och damm har städats bort i Lunds domkyrka och stolsrader tajtas till för att rymma gäster. Snart stegar påve Franciskus in och gudstjänsten kan börja.Men kommunen hoppas att världens blickar vänds mot mer än domkyrkan.

Städteamet med tolv personer har ägnat några eftermiddagar och kvällar åt att göra domkyrkan lite extra praktfull inför påve Franciskus besök på måndag.

– De jobbade i skift under ledning av en person som är expert på hur man tar hand om sådana här rum. Det blev en mild storstädning kan man säga, så vi har gått igenom fönsternischer, tagit bort spindelväv och dammat, säger Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka, till TT.

Uppfräschningen av predikstolen hör dock till det lite mer ovanliga. Det har inte gjorts på många år, men inför påvebesöket har den fått sig en omgång.

– Den kommer inte att användas, men är ju viktig för rummet, säger Sjöstrand.

Bajamajor

Vid ett hörn i domkyrkan står ett processionskors lutat mot väggen under bubbelplast. Påvedagen till ära ska det bäras fram av ungdomar i processionen.

– Det är bemålat och har gjorts särskilt till det här mötet enligt önskemål från Vatikanen och Lutherska världsförbundet, säger Lena Sjöstrand.

Påvens besök sysselsätter även kommunfolk i staden. Sextio bajamajor har placerats ut, informationstorn byggs i centrum och Stadshallen förvandlas till presscenter. Totalt ska runt 500 journalister bevaka besöket.

– Det enda riktigt stora landet som inte är representerat är Kina, annars är det journalister från alla världsdelar, säger kommunikatören Annika Henning medan hon fyller några papperspåsar med praktisk information och Lundareklam för journalister.

– Vi berättar bland annat om alla uppfinningar som kommer från Lund, säger hon.

Chans att synas

Kollegan Louise Sandell, pressansvarig, förklarar att Lunds kommun ser påvebesöket som en ypperlig chans att synas i omvärlden.

– Och vi vill fokusera på mer än bara påven och domkyrkan. Förhoppningsvis kan det här locka hit fler turister i framtiden, säger hon.

Hur många som bänkar sig framför storbildsskärmarna på Stortorget – som visar gudstjänsten i domkyrkan – är det ingen som kan veta med säkerhet så här dagarna före. Men hotellen är fullbokade och kommunen hoppas på många besökare, kanske fler än de som firade Lundasonen som vann Eurovision Song Contest i Wien 2015.

– Det som gör det här besöket så stort är ju att påven är en världskändis. Vi har haft händelser som VM i handboll och när Måns Zelmerlöw firades efter Eurovisionsegern. Men det här går inte att jämföra när det gäller internationellt tryck och mediebevakning, säger Henning.

Några särskilda utsmyckningar i staden med medeltida ursprung är inte att vänta. Det är Lunds naturliga skönhet som ska visas upp för påven, berättar kommunikatörerna.

BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån
I Lunds domkyrka ser Lars Jonvén till att det finns plats för några extra stolsrader.
BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån
I rådhuset packar Louise Sandell och Annika Henning, på Lunds kommuns kommunikationsavdelning, presskit till ackrediterade journalister.
BJÖRN LINDGREN /TT Nyhetsbyrån
Lena Sjöstrand, domkyrkokaplan i Lunds domkyrka, visar upp ett processionskors som gjorts speciellt för påvens besök.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset