Salt eller inte i pastavattnet? Finns det någon perfekt sås som passar till både fisk och kött? Jonas Cramby svarar.

En kompis till mig påstår att man inte ska ha salt i pastavattnet och detta är ständigt pågående diskussion. Vad säger du?
Om det är en diskussion, så har jag iallafall aldrig hört talas om den. Det italienska ordet för pasta som saknar salt, sciocca betyder trots allt även dumskalle. Pastavatten saltas för bättre smak och konsistens. Den enda orsaken jag kan se till att koka pasta i osaltat vatten är om man har högt blodtryck och vill dra ner på saltintaget eller om det är för salt sås. Däremot finns det en debatt om när man ska tillsätta saltet, i kallt eller kokande vatten.

LÄS MER: Cramby: Här finns Stockholms bästa sushi

Hur ska man tillaga lax i ugn på bästa sätt för att den inte ska bli torr och överstekt?
Eftersom värmen i ugnen och storleken på fisken varierar så finns det ingen idiotsäker formel, det enda som gäller är att ta ut och trycka på den lite då och då och när lamellerna lossnar och laxen fortfarande har en lite rå kärna så är den färdig. Jag tror egentligen att det verkliga problemet är att många tror att den är klar när den egentligen överstekt eftersom det är så den alltid har gjorts. Man kan också prova att göra inkokt lax, där laxen får ugnsbaka i en inkokningslag och sedan får svalna i den. Mycket gott.

Jag skulle vilja göra vegetarisk lasagne. Vad tycker du man ska använda istället för köttfärs?
Det finns såklart en massa vegetariska köttalternativ som mifu, quorn och sojafärs men eftersom grejen med lasagne inte är köttet, utan kombinationen smält ost, tomatsås och pasta så behövs det egentligen inte ersättas. Så länge du inte snålar med osten är det minst lika gott med en lasagne på lite grillade grönsaker som zucchini, aubergine, svamp, vitlök och grönkål.

Finns det någon perfekt sås? Som passar till både fisk och kött?
Det finns flera såser som passar till både kött, fisk och grönsaker. Bearnaise är till exempel gott till både grillad fisk och kött samt sparris och japansk tare passar både till nötkött, fisk och kyckling. Men om det finns en perfekt sås är en filosofisk fråga som jag i alla fall svarar nej på.

Hur får man sötpotatispommes att bli krispiga om man inte har en fritös?
Det är en bra fråga. Sötpotatispommes låter gott, det erkänner jag, men man blir alltid besviken. Dock tror jag inte fritösen är problemet, det går lika bra att fritera i en kastrull, utan snarare att sötpotatisen helt enkelt inte blir lika krispigt som potatis. Man får helt enkelt acceptera att sötpotatispommes inte kan ersätta vanlig och först då kan man uppskatta dem för vad de verkligen är. God smak. Men inte superbra konsistens.

LÄS MER: Välj rätt dryck i skidbacken

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset