Finns det liv i rymden? Och kommer vi någonsin att hitta det? Metro har pratat med två rymdexperter om hur jakten på liv i universum egentligen går.

Finns det liv i rymden?

– Jag velar från dag till dag. Förr var jag mer övertygad om att det fanns liv, inte bara på jorden, nu är jag inte lika övertygad om det ens, säger Carina Persson, forskare och astronom vid Onsala rymdobservatorium.

– Om du bara menar små bakterier eller encelligt liv, då ökar chansen naturligtvis. Det tror jag borde finnas. Det verkar i princip som att alla stjärnor har planeter och en stor andel har förmodligen jordliknande kvaliteter, säger hon.

– Men sedan nästa steg, att det ska uppstå högre liv, flercelligt, intelligent liv som kan kommunicera interstellärt, det är en helt annan sak.

LÄS MER: ”Hur kan vi veta saker om någonting som ligger ljusår bort? Experten svarar”

Kommer vi att hitta liv i rymden?

– Jag tror att man kommer se saker som gör att man tror att det finns liv någon annanstans, och det tror jag man kommer göra inom hundra år, säger Gabriella Stenberg, forskare vid institutet för rymdfysik i Kiruna.

– Men sedan är det en annan sak att verifiera att de tecken man hittar verkligen är liv. Då skulle man behöva åka dit och titta efter och det är väldigt besvärligt.

Vad är det för tecken vi letar efter?

– Ett tecken skulle kunna vara en atmosfär som inte är i kemisk jämvikt. Det betyder att det måste vara något på ytan som hela tiden upprätthåller atmosfären och gör att den ser ut på det viset. Här på jorden producerar växterna syre, skulle de inte finnas här så skulle atmosfären gissningsvis se ut mer som på Mars och bara innehålla koldioxid, säger Gabriella Stenberg.

LÄS MER: ”Christer Fuglesang: Så blir du astronaut”

Hur viktiga är tekniska framsteg i jakten på liv?

– Det är helt avgörande. I ungefär hundra år har vi haft tekniskt kunnande att kommunicera interstellärt, och det hade varit helt omöjligt utan det, säger Carina Persson och nämner några aktuella initiativ.

Breakthrough listen är en stor satsning på att observera elektromagnetisk strålning, och därmed ”lyssna”, efter liv från andra planeter. Breakthrough starshot går ut på att konstruera små rymdsonder,  bara några få gram tunga, som med hjälp av stora, tunna segel kan färdas med hög hastighet till avlägsna stjärnor på inte allt för kort tid.

Varför är jakten på liv i universum viktig?

– Det handlar naturligtvis om oss själva, varför vi finns till och om vår framtid. Det mesta vi gör är fokuserat på vår vardag. Vi tittar på jorden, men inte upp och ut. Men vi kommer faktiskt från rymden och vi kommer säkert att återvända till rymden en dag, genom att ta oss ut. Om vi vill överleva till slut så måste vi det. Om inte annat så är det kört att bo på jorden om en miljard år ändå, säger Carina Persson.

LÄS MER: ”Experten: Då bor vi på Mars”

LÄS MER: ”Fem svenska UFO-spaningar”

LÄS MER: ”4 nya coola rymdupptäckter i år”

LÄS MER: ”Quiz: Hur mycket kan du om rymden?”

LÄS MER: ”9 rymdfenomen för dig som vill ha koll”

LÄS MER: ”Från Kiruna till rymden – så skulle Sverige kunna skriva rymdhistoria”

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om rymden