Baby Blodskam är en av medlemmarna i BDSM-magasinet Venias redaktion.
Baby Blodskam är en av medlemmarna i BDSM-magasinet Venias redaktion.

Det är från populärlitteratur som 50 Shades of Grey och genom kvällstidningarnas uppblåsta rubriker om diverse brottsmål som de flesta känner igen begreppet BDSM. Det är därmed lätt att få en bild av det som antingen någonting mystiskt och spännande erotiskt – eller sjukligt och avvikande. Därför vill vi idag på Intenationella BDSM-dagen försöka dela med oss av en något mer verklighetsförankrad bild av vad BDSM egentligen innebär och vad det betyder för oss som sysslar med det. 

BDSM är någonting komplext. Det är både enkelt och avancerat, smutsigt och vackert, ytligt och berörande. Det finns lika många tolkningar av begreppet som det finns utövare. Vad BDSM däremot alltid kommer att vara, är samtycke. Det är den fasta grunden oavsett om man sysslar med bondage eller blöjor. Finns inte samtycket är det inte BDSM. 

Ordet BDSM är en sammanfattning av begreppen: bondage/discipline, dominance /submission och sadism/masochism. Som BDSM-utövare finner man alltså njutning av att syssla med någon eller fler av dessa delar. Dock slutar det inte där. Det finns mängder av olika slags normöverskridande sexuella läggningar som alla samlas under samma tak. Att den här sortens gränsöverskridande sexuella aktiviteter sticker i ögonen på folk är fortfarande mer regel än undantag men borde vi inte fråga oss varför? 

Är det verkligen så avvikande? Har inte vi alla fantasier och begär som rör sig utanför det så kallade ”normala”? 

► LÄS MER: Här är sexfetisherna    du inte visste fanns

En vanlig uppfattning om BDSM är att det är farligt och riskfyllt och gränsar till övergrepp. Detta är långt ifrån en sanning. Att utöva BDSM kräver kommunikation. Att leka med makt och smärta kräver att man för en dialog om vilka preferenser och gränser man har, vad man vill göra och vad man helst inte vill vara med om. För hur ska ens partner annars veta? När de gängse normerna inte täcker spelplanen så får man själv sätta reglerna. I vanliga relationer talar många om vikten av kommunikation men det finns många oskrivna regler som inte diskuteras eftersom de ses som vedertagna sanningar om hur sex ska gå till. 

Kommunikation och samtycke är de grundläggande pelarna för en lyckad BDSM-relation. Dock får man inte glömma att anledningen till att vi sysslar med det är för att det är roligt och upphetsande, och dessutom är det så mycket mer befriande att bejaka sina lustar än att förneka dem. 

Oavsett vad man har för sexuell läggning så handlar det i grunden om att stilla ett begär. Det är där våra sexuella identiteter får leva ut. Alla har behov men sättet att få dem tillfredställda på skiljer sig från person till person. För vissa innebär det att utöva eller innehava en maktposition, för andra handlar det om att frånsäga sig kontroll. Några finner njutningen i att åsamka smärta, andra genom att ta emot den. BDSM-världen rymmer onekligen ett brett spektra av preferenser och fantasier och det är just det som gör den så berusande. Den är i allra högsta grad inkluderande och öppensinnad och det finns någonting för alla. Ingen behöver skämmas över sin läggning. Istället för att döma och kritisera, vore det inte skönare om vi alla istället kunde försöka sprida den öppenheten? Vi bör vidga idén om vad sex ska vara och lära ut att så länge det sker under samtycke mellan alla inblandade är det bara bra att experimentera!

Redaktionen på nätbaserade BDSM-magasinet Venia

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset