Småskalig produktion. Kari Voutilainen och hans team hittar lugnet och koncentrationen i sin vackra verkstad i Val-de-Travers.
Småskalig produktion. Kari Voutilainen och hans team hittar lugnet och koncentrationen i sin vackra verkstad i Val-de-Travers.

Kari Voutilainen tar urmakeriet i klockdalen till nya höjder

Finländske Kari Vuotilainen gör några av världens mest exklusiva klockor. Och prislappen är därefter. De flesta av oss skulle behöva sälja bilen och belåna huset för att kunna köpa en Voutilainen-klocka. Och det är precis så stjärnurmakaren vill ha det.

Tid är pengar. Mycket pengar när det handlar sig om Voutilainen-klockor.

 

Vissa klockor kan ta ett helt år att få färdiga, och han har inga planer på att bygga ut verksamheten för att kunna sälja fler (och lite billigare) klockor. Vi störde honom i arbetet för att ställa några frågor:

Hur hamnade du som urmakare i Schweiz?
»Jag ville vidareutbilda mig, och Schweiz är det enda stället där vi klockmakare kan få det. Så det föll sig ganska naturligt att jag hamnade här.«

Är du en schweizisk urmakare eller en finsk urmakare som arbetar i Schweiz?
»Jag tror att jag alltid kommer att vara en finsk urmakare, även om jag faktiskt har bott här i 27 år nu.«

Är den schweiziska klockindustrin välkomnande eller misstänksam mot sådana som kommer utifrån, som du?
»Inte alls. Om du tittar på de högsta cheferna i klockföretag finns det inte många schweiziska medborgare där. Detsamma gäller för urmakare som arbetar med avancerade klockor, inte många schweizare där heller.«

Varför är småskalig produktion så viktigt för dig?
»Småskalig produktion betyder att vi klarar av att hålla toppkvalitet. När man börjar tillverka fler klockor måste man ta genvägar och göra allting fortare. Dessutom kan jag hålla en mänsklig dimension på min verkstad. Från kundens synvinkel är detta en oerhörd lyx som är ovanlig och svår att hitta.«

Småskalig produktion. Kari Voutilainen och hans team hittar lugnet och koncentrationen i sin vackra verkstad i Val-de-Travers.

Du pratar om att landskapet i Val-de-Travers, den dal där du har din verkstad, passar perfekt för omsorgsfull och kreativ klocktillverkning. Hur kommer det till uttryck i dina klockor?
»Här kan vi koncentrera oss, vilket gör det möjligt att arbeta bättre och hålla kvaliteten konstant. Det går bara när vi har lugn och ro.«

Hur tänker du fira ditt 15-årsjubileum som urmakare i Môtiers?
»Förmodligen kommer jag att jobba … Vi har några riktigt spännande klockor på gång inom den närmaste framtiden.«

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset