Just nu sprids påståenden på sociala medier om att en finsk affischtavla lockar flyktingar till landet med påståenden om att de är fria att våldta. Men skylten är falsk.

Den äkta bilden.

"Våldtäkt våldtäkt våldtäkt. Du kan göra det i Finland. Flyktingar kan göra allt! Kontakta den finska ambassaden nu". En bild som föreställer en affischtavla med den texten sprids nu på tveksamma sajter som "Jews news" och "Usa daily politics". Bilden antyder att flyktingar lockas till Finland med löften om att de i landet får våldta människor fritt. På bilden syns också namnet på Finlands gröna parti, Vihreät.

► LÄS MER: Nej, det här är inte en 800 år gammal "mobiltelefon"

Som Snopes har kunnat visa har bilden dock spridits sedan åtminstone 2008. Och även Viralgranskaren kan se bilden spridas på internetforum och sajter från 2008 och framåt.

Bilden har dock ingenting med Finland att göra, och i originalbilden är det inte en vit person som syns bäras av tre svarta män. Affischtavlan visar i sin ursprungliga form information från Läkare utan gränsers belgiska filial, där våldtäktsoffer uppmuntrades att söka gratis vård. Affischen är en i en serie affischer med samma tema.

Liberia, där skylten satt, är land särskilt drabbat av våldtäkter, och våldtäkt är enligt Overseas development insitute det brott som rapporteras oftast.

► LÄS MER: Nej, mynt i låset är inte "biltjuvarnas nya trick"

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset