Fira midsommar som en riktig viking? Då får du hoppa över allt du förknippar med högtiden: midsommarstång, sill, färskpotatis och nubbe.

Lotta Bergseth

Krans i håret ska man har på midsommarfirandet! Bästisarna Felicia Ekman, 6, och Elise Erlandsson, 6, på Bågens förskola, håller på midsommartraditionerna.

Midsommar må vara en av våra äldsta traditioner, men det är inte alltid som firandet som har sett ut likadant ut. På vikingatiden firade man kanske helt annorlunda, faktum vi inte ens vet hur man firade på den tiden. 

– Vi förlägger gärna midsommarfirandetens ursprung till en förkristen hednisk tid, men det finns inga som helst belägg för det. Det har inget direkt med fruktbarhetsriter att göra, säger etnologen Jonas Engman på Nordiska museet.

Han punkterar därmed myten om att midsommarstången skulle vara en fallossymbol. Att dansa runt en lövad stång är inte ens en svensk tradition från början.

Men det svenska midsommarfirandet har i stort sett likadant ut sedan det sena 1800-talet. Det var då nationalromantiken omfamnade det gamla bondesamhällets högtider.

– Midsommarfirandet romantiserades och gjordes om för att passa den romantiska bilden av bondebefolkningen.

Redan då föreslog man att midsommar skulle vara en svensk nationaldag och det draget har förstärkts genom att midsommarfirandet blivit allt mer nationellt.

– Det är en slags rituell arena där vi mer än i andra sammanhang pratar om det ursprungliga, hembygden och sådant. 

Men om hundra år kanske det ser annorlunda ut.

– Jag kan inte belägga det, men jag tror att vi redan ser att folk med invandrarbakgrund är en del av de här festligheterna. De är med och präglar och förändrar midsommar. Men jag tror vi kommer att känna igen midsommarfirandet ganska lång tid framöver.

Hur då? Genom nya maträtter på midsommarbordet? 

– Det får man både tro och hoppas. Det roliga med högtider är annars att vi älskar att göra samma saker om och om igen. Och dessutom berätta för varandra att vi gör samma saker om och om igen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset