Det går att göra smarriga rätter utan kött, tycker signaturen Henrik.
Det går att göra smarriga rätter utan kött, tycker signaturen Henrik.

Fram till i mitten av 90-talet var veganism okänt för de flesta, och ännu missbrukas och misstolkas begreppet vegan. 

Veganism är inte främst en ungdomsrevolt, även om det framför allt är många ungdomar som på senare tid blivit veganer, efter att ha fått insikt om det oerhörda lidande som ofattbart många djur utsätts för. Det är definitivt inte bara unga som valt denna sunda livsstil, jag känner en hel del medelålders och äldre som är veganer. 

En vegan är alltså en person som lever utan animaliska produkter såsom kött, fisk, mejeriprodukter, ägg, gelatin och skinn. 

Har man väl bestämt sig för att undvika animaliska produkter är det inte alls svårt, och det är absolut ingen tråkig mat – tvärtom. Man kan variera sig i det oändliga med delikata rätter som är nyttiga, och inte inneburit att djur utsatts för lidande och död. Själv slutade jag med kött och fisk 1986, och för drygt 20 år sedan övergick jag till vegankost.

Den 1 november är det internationella vegandagen. Bryt invanda mönster och passa på att upptäcka god, färgglad och nyttig mat denna dag. 

Försök att vara öppen och prova – för djurens, hälsans och även miljöns skull. 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset