Firefox hotar att blockera Telia efter spionanklagelser
Firefox hotar att blockera Telia efter spionanklagelser

Telia Sonera anklagas för att hjälpa diktaturer att spionera på sina medborgare. Nu kan bolaget straffas – av webbläsarjätten Mozilla. – De får betala priset för att ha gått i säng med några väldigt otäcka regeringar, säger experten Chris Soghoian till The Register.

Mozilla, som ligger bakom webbläsaren Firefox, hotar att vägra acceptera de SLL-certifikat som utfärdas av Telia Sonera. Det rapporterar brittiska The Register. 

SLL är ett säkerhetscertifikat som används för att autentisera webbplatser. Telia utfärdar sådana certifikat för ett stort antal nordiska sajter. Om Mozilla gör verklighet av sina hot skulle det innebära att de sajterna inte fungerar i Firefox.

Ungefär 20 procent av nätsurfarna i världen använder Firefox. The Register beskriver företagets agerande som ett dödsdom mot Telias SSL-certifikat.

Bakgrunden till Mozillas hot är avslöjandena i Uppdrag Granskning 2012 om att Telias dotterbolag eller partners tillhandahåller tjänster som används av auktoritära regimer för att spionera på sina medborgare. 
– De får betala priset för att ha gått i säng med några väldigt otäcka regeringar, säger experten Chris Soghoian till The Register.

En talesperson för Telia säger att bolaget är oroat över Mozillas agerande. 
Telia har ett "fläckfritt förflutet" och "tillgodoser förfrågan om laglig avlyssning från regeringar".

Metro.se har sökt Telia Sonera för en kommentar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset