Nilla Fischers Wolfsburg och övriga tyska toppklubbar har sprungit ifrån Mimmi Larssons Eskilstuna. Arkivbild.
Nilla Fischers Wolfsburg och övriga tyska toppklubbar har sprungit ifrån Mimmi Larssons Eskilstuna. Arkivbild.

Wolfsburg körde fullkomligt över Eskilstuna i det första åttondelsfinalmötet i Champions League.Och även organisationsmässigt är avståndet mellan klubbarna stort.– Det är nog just det, hur klubbarna kan jobba från grunden, säger Nilla Fischer.

Med 5–1 att gå på från mötet på Tunavallen förra veckan är känslan minst sagt god i Wolfsburg inför returen, då kvartsfinalplatsen känns så gott som säkrad för det tyska storlaget.

– Det är alltid två matcher, så klart är det inte. Men vi har absolut ett utgångsläge där... vi inte kommer att tappa det, helt enkelt, säger Nilla Fischer.

Den svenska landslagsbacken värvades till Wolfsburg från Linköping 2013, och var med och vann Champions League 2014. Den gångna säsongen var Wolfsburg i final igen, men förlorade där på straffar mot Lyon.

Bundesliga målet

Självklart är klubben ute efter revansch men mest fokus hamnar på att ta tillbaka kronan i den inhemska ligan, där Wolfsburg slutat tvåa två år i rad.

– Vi har sagt att vi vill vinna allt vi ställer upp i. Men huvudmålet i år är Bundesliga, plus att kvalificera oss för Champions League nästa år.

Under tidigt 2000-tal dominerade svenska klubbar det som då hette Uefa Women's Cup. Umeå vann turneringen två gånger, var i final ytterligare tre och Djurgården/Älvsjö spelade final 2005. Sedan turneringen bytte namn till Champions League har det mesta handlat om tyska och franska klubbar, även om ett ekonomiskt uppumpat Tyresö var i final 2014.

– Du kan inte jämföra tyska ligan rakt av med de förutsättningar som vi har i klubben i Wolfsburg, men jag kan jämföra de förutsättningar vi har i klubben kontra svenska ligan. Och det är stor skillnad, säger Fischer.

Bredare trupp

Wolfsburg har storsponsorn Volkswagen i ryggen, och förutom Fischer och tyska landslagsstjärnor spelar även stjärnor från Schweiz, Belgien, Polen, Frankrike och Island i klubben.

Just bredden på spelarmaterialet tror Fischer gör stor skillnad.

– Vi har 25 spelare i truppen som alla kan gå in och spela. Många allsvenska klubbar har inte mer än 18–20 stycken. Det är nog just det, hur klubbarna kan jobba från grunden. Vi flyger charter, bland annat. Alla såna förutsättningar blir också lättare.

Men Fischer menar inte att skillnaden mellan svenska och tyska klubbar är så stor som 1–5.

– Det är klart att siffrorna blev större än vad vi hade trott, säger Fischer.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset