Med sina 168 matcher för Sverige är Nilla Fischer truppens näst mest landslagsmeriterade spelare. I kväll siktar hon på tre välbehövliga poäng.
Med sina 168 matcher för Sverige är Nilla Fischer truppens näst mest landslagsmeriterade spelare. I kväll siktar hon på tre välbehövliga poäng.

Sverige såg ut att säkra VM-platsen med lugn och ro – sen kom en chockförlust. I kväll ställs Blågult mot Ukraina igen. ”Jag älskar att spela avgörande matcher, men jag hade hellre gjort det i VM”, säger försvararen Nilla Fischer.

Sveriges fotbollsdamer har spelat varje världsmästerskap sedan starten 1991. Den största framgången är silvret från USA-VM 2003.

Om knappt ett år är det dags igen, den här gången i Frankrike, och risken att Sverige missar ett VM är större än någonsin tidigare.

”Finns saker att förbättra”

0-1-förlusten mot Ukraina i juni innebär att det kan krävas minst fyra poäng totalt i kvällens returmöte med Ukraina och tisdagens bortamatch mot Danmark för att vinna kvalgruppen och därmed knipa direktplatsen till mästerskapet.

LÄS MER: Efter chockförlusten – Sverige kan få mardrömsväg till VM

– Det är bara att vi ska tro på vår kapacitet. Vi är medvetna om att det finns saker från senast att förbättra, säger mittbacken Nilla Fischer till Metro.

– Kollar vi på statistiken och bollinnehavet ser det bra ut, men vi hittade inte riktigt rätt i våra inspel och inlöp i straffområdet. Det går aldrig att promenera genom ett kval, du måste alltid prestera på topp. Ukraina gjorde det bra, vi kunde ha gjort det bättre. Förluster sker även för oss, fortsätter hon.

Det låter dumt att säga att vi är bättre när vi förlorade senast

Fischer menar att det är hela lagets ansvar att övertaget i bollinnehav omvandlas till mål.

– Det börjar nedifrån och upp, med hela laget. Redan i uppspelsfasen ska vi ha en plan för hur vi ska ta oss igenom Ukraina specifikt, för att komma till farliga lägen.

Sverige kan behöva slå Danmark

Om vi förutsätter att Danmark besegrar gruppjumbon Kroatien i kväll betyder det att Sverige vid händelse av seger mot Ukraina ”bara” behöver en poäng mot grannlandet på tisdag. Blir det oavgjort eller förlust krävs svensk seger i Danmark för att ta direktplatsen.

Nilla Fischer och Stina Blackstenius firar ett mål i segern mot Kroatien tidigare i VM-kvalet.

– Vi måste fokusera på Ukraina-matchen först. Den är otroligt viktig för att vi ska ha ett bra utgångsläge med allt i våra egna händer mot Danmark, säger Nilla Fischer.

Vad vill ni ha för matchbild?

– Vi vill vara dominanta i spelet, ha bollen och skapa mycket chanser. Få dem att bli stressade. Det låter dumt att säga att vi är det bättre laget när vi förlorade senast, men på hemmaplan ska vi absolut vara laget som dominerar.

LÄS MER: Marcus Leifby: Därför är Asllani svensk fotbolls viktigaste röst

En vanlig sak bland spelare är att säga ”det är såna här viktiga matcher jag vill spela”. Känner du så nu?

 – Det är klart, jag älskar att spela avgörande matcher. Men jag gör det hellre i ett VM-slutspel än i kvalet. Alla spelare hade nog hellre haft ett utgångsläge där vi vunnit alla matcher fram till nu.

Vad blir extra viktigt att plocka fram när det är så pass avgörande?

– Det är nervöst och blir en annan stämning, men vi måste försöka lita på att vi vet vad vi kan och utnyttja varandras styrkor. Du måste vara medveten om matchens betydelse, men samtidigt veta att det är en match av många totalt sett.

Kvällens match mot Ukraina drar i gång 18.45 på Gamla Ullevi i Göteborg, och visas i TV12 och C More Fotboll. Tillbaka i truppen är Caroline Seger som missade förlustmatchen i juni. En annan nyhet är att Piteås Nina Jakobsson är uttagen och kan därmed få göra landslagsdebut.

Så här går Sverige direkt till VM

Med två matcher kvar att spela ligger Sverige och Danmark på 15 poäng, Blågult ligger före tack vare inbördes möten. Gruppvinnaren går direkt till VM, medan tvåan kan få ny chans i playoff där fyra lag slåss om en VM-plats. Det här gäller för svensk del, förutsatt att Danmark vinner mot Kroatien i kväll.

Svensk seger mot Ukraina: Blågult klara för VM vid oavgjort eller seger mot Danmark på tisdag.

Oavgjort mot Ukraina: Blågult klara för VM vid seger mot Danmark.

Förlust mot Ukraina: Blågult klara för VM vid seger mot Danmark.

Fakta: Nilla Fischer

Ålder: 34 år.

Född: Kristianstad.

Klubb: VfL Wolfsburg, Tyskland.

Landskamper/mål: 168/23.

Meriter med landslaget: VM-brons 2011, EM-semifinal 2013, OS-silver 2016.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om fotboll