19-åringens advokat, Jonas Granfelt, anser att det är bekymmersamt att uppgifter om hans klient spridits på nätet.
19-åringens advokat, Jonas Granfelt, anser att det är bekymmersamt att uppgifter om hans klient spridits på nätet.

De fem männen friades helt för den anmälda gruppvåldtäkten i Fittja. Männen har hängts ut på nätet – nu planerar advokat Jonas Granfelt att kontakta sökmotorn Google. ”Vi kommer att titta på vilka förutsättningar det finns att stänga ner sökvägarna,” säger han.

Kvinnan anmälde att hon den 14 augusti förra året hade våldtagits av flera män i en trappuppgång i Fittja. Tre män, 19, 21 och 23 år gamla, åtalades för grov våldtäkt. Ytterligare två män åtalades för medhjälp till grov våldtäkt. Men nyligen friades alla av tingsrätten, och de tre av männen som suttit häktade försattes på fri fot efter rättegången.

”Den bevisning som åklagaren har lagt fram vid huvudförhandlingen räcker helt enkelt inte för att någon ska kunna dömas. De uppgifter som målsäganden har lämnat går inte ihop och hennes uppgifter får inte heller stöd av annan bevisning”, skrev den ansvariga domaren, chefsrådmannen Erica Hemtke, i ett pressmeddelande. Rätten riktade även kritik mot hur delar av förundersökningen hade bedrivits.

LÄS MER: Se kvinnan i Fittja-fallet själv berätta: ”Fick mig att känna mig oerhört värdelös”

Fittjafallet har rört upp starka känslor, inte minst på nätet.

Advokat Jonas Granfelt försvarar 19-åringen. Advokaten vill inte svara på om det uppstått någon hotbild mot 19-åringen, men säger:

– Det är klart att skriverierna som varit med anledning av den här domen och framförallt namn- och bildpublicering som har skett på olika former av forum på nätet, utanför de traditionella mediekanalerna, är bekymmersam i ett sådant här läge.

Kommer ni vidta några åtgärder?

– Vi kommer att titta på vilka förutsättningar som finns att stänga ner sökvägarna, säger han.

LÄS MER: Polisen undersökte fel plats för gruppvåldtäkt – misstaget upptäcktes efter ett år

Jonas Granfelt berättar vidare att det handlar om att ”avindexera” namnuppgifter från exempelvis sökmotorn Google.

– Det innebär att om man söker på ett namn så får man inte längre träff på de sidor man anser presenterar ofördelaktiga uppgifter. Det är en bedömning som Google ytterst gör men min erfarenhet är att det i de här sammanhangen inte brukar vara någon större fråga. De brukar vara behjälpliga att avindexera om man kan visa att uppgifterna är av förtalskaraktär, säger han.

Jonas Granfelt tillägger att själva sidorna där namnuppgifterna publicerats dock blir kvar.

Redan i september avslöjade Metro att tio personer misstänktes för den anmälda gruppvåldtäkten. De fem som åtalades, och som nu har friats, har hela tiden nekat till brott. Kvinnans advokat, Elisabeth Massi Fritz, har sagt att hon vill att fallet ska prövas i hovrätten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset