Fittjamoské kan få böneutrop
Fittjamoské kan få böneutrop

Kyrkklockornas klang kan blandas med muslimska böneutrop i Fittja.

Utropen från minareten är ett vardagligt inslag in muslimska länder. Nu kan det också bli det i Sverige. 

Islamska föreningen i Botkyrka har ansökt om tillstånd för böneutrop från moskén i Fittja. Det skulle i så fall bli det första tillståndet i Sverige,  skriver tidningen Dagen.

När den 32 meter höga moskén i Fittja byggdes 1994 stod det i detaljplanen att inga utrop fick ske från minareten, men i ett medborgarförslag från Ismael Okur, ordförande i Islamiska föreningen i Botkyrka, är det dags att riva upp den bestämmelsen. 

– Vi har levt hela våra liv i Sverige, vi har betalat skatt, vi har varit duktiga medborgare, vi har gett mycket till Sverige. Nu vill vi ha lite tillbaka. Nu vill vi ha religionsfrihet, säger han till Dagen. 

Samhällsbyggnadsnämnden i Botkyrka stödjer förslaget, som nu ska tas upp i kommunstyrelse och kommunfullmäktige. Det enda partiet som är emot i kommunen är Kristdemokraterna. 

– Vi är för religionsfrihet. Vi är för yttrandefrihet. Och vi har inget emot muslimerna. Men vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger Stefan Dayne, KD-ledamot i Samhällsbyggnadsnämnden till Dagen. 

Han gör skillnad på till exempel kyrkklockor och utrop, eftersom han menar att det i böneutropet ingår ett budskap. 

Om tillståndet går igenom kan det öppna för liknande fall i andra delar av landet.  Till att börja med vill föreningen ha tillstånd att ropa ut till bön en gång varje fredag.

– Om förslaget går igenom handlar det om en gång i veckan, kanske 1-2 minuter. Det är faktiskt inte mycket, säger Ismael Okur till Dagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset