Iphone 5 är höstens mest efterlängtade mobil. Metro har testat luren som alla pratar om. Den är både tunnare och snabbare – men mest imponerar den nya fjädervikten.

Gustav Hugosson
Iphone 5 – fjäderlätt skrytmobil för Apple-fantasterna

Vänta lite, är det där, säg inte att det är, är det?
Iphone 5 ja. Men såså, det är inget att hetsa upp sig över. Ta ett djupt andetag bara. Nu tar vi detta från början. Lugnt, och försiktigt.

Är den alldeles fantastisk?
Känslan av överväldigande är påtagligt frånvarande. Men en viss upprymdhet är svår att undvika. Den är ju så väldigt tunn och lätt, och som vanligt – stilfull.

Vad är största nyheterna?
Förutom just tunnheten, och lättheten, har den fått större skärm. En baksida av aluminium ger dessutom ett tåligt intryck. Apples nya kontakt Lightning, eller ”Blixten” som jag kallar den, har även den bantats rejält. Och till slut har de klassiska, vita hörlurarna fått ett rejält ansiktslyft.

Så det är mest en kosmetisk uppdatering?
På insidan har telefonen definitivt blivit snabbare, samt i och med skärmstorleken, bättre anpassad för videoklipp och filmer. Men det nya operativsystemet, IOS 6, med alla dess finesser, finns tillgängligt även för Iphone 4S.

Är det ens värt att uppdatera från fjolårets modell?
Faktum är att det knappt är värt att uppdatera från Iphone 4, som kom redan för två år sedan. Men bara för att de mobilerna fortfarande står sig så bra. Då är femman mer för den som måste ha det absolut senaste.

I en mening?
Estetiskt fulländad och fjäderlätt skrytmobil.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset