Colombiska bönder plockar kokablad, råvaran för kokain, i Veta Central.
Colombiska bönder plockar kokablad, råvaran för kokain, i Veta Central.

Kokainätande fjärilar föreslås ersätta kontroversiellt och möjligen cancerframkallande ogräsmedel i Colombia.

Under de senaste två decennierna har det omstridda ogräsmedlet glyfosat används på kokaplantor i Colombia i försök att utrota grödorna ur vilka kokain utvinns.

► Så mycket regnskog skövlas för varje lina kokain

Mer än 4 miljoner hektar mark i Colombia ska ha sprutats med det populära ogräsmedlet. Men efter att Världshälsoorganisationen (WHO) gått ut med att medlet kan vara cancerframkallande meddelade landets president Juan Manuel Santos i förra veckan att han kommer stoppa användningen, skriver nyhetssajten  Global News .

Under ett evenemang i huvudstaden Bogota sade Santos att försvars- och hälsatjänstemän bör komma överens om en övergångsperiod under vilken "besprutning av glyfosat måste ersättas med andra medel, till exempel en intensifierad manuell utrotning" av kokaplantor.

►  Bebisen Mary dog med kokain i kroppen

Någon som tros kunna hjälpa till är oväntat en vitbeige nattfjäril. Åtminstone har det föreslagits att fjärilen, som går under det latinska namnet Eloria Noyesi och vars larver äter kokabladen, skulle kunna dra ett strå till stacken i utrotandet av plantorna, uppger Global News.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset