Sarah Sjöström fick bästa tid både i försök och semi på 100 meter fjäril.
Sarah Sjöström fick bästa tid både i försök och semi på 100 meter fjäril.
Simning Köpenhamn, TT:s utsände

Världens fjärilsdrottning har varvat upp.

Sarah Sjöström var överlägsen i sin väg till finalen på paraddistansen 100 meter fjäril.

Det kommer att gå fortare, säger 24-åringen inför EM-finalen.

Fjärilsdrottningen Sarah Sjöström, 24, markerade rejält mot konkurrenterna i semifinalen i kortbane-EM i Köpenhamn. Med sina 55,56 var hon överlägsen på 100 meter fjäril – tvåan Emilie Backman, som simmade i det andra heatet, var 95 hundradelar efter den svenska superstjärnan.

Ändå fanns det många tiondelar att hämta.

Jag missade varenda vändning, säger hon och skrattar.
Antingen kom jag för nära eller så kom jag för långt ifrån. Jag tappade ju tre tiondelar vid varje vändning och det är ju nästan en sekund. Och då har vi ju ett världsrekord. Det finns ju kapacitet att göra det, men då gäller det att jag sätter varenda vändning.

"Blivit bättre och bättre"

Jämfört med semifinalen tror hon att det kommer att gå ännu snabbare i söndagens final, där hon får sällskap av Louise Hansson. Världsrekordet har hon redan själv – för tre år sedan simmade Sjöström distansen på 54,61 i Doha.

Jag känner att jag har blivit bättre och bättre för varje dag som går under det här mästerskapet. Det är riktigt skönt.

Inför mästerskapet var Sjöström anmäld på sex distanser – fler än hon någonsin ställt upp på under ett mästerskap. I försöket att spara på krafterna missade hon snöpligt finalen på 50 meter fjäril under torsdagen. På fredagen blev det tre silver – på 100 meter fritt, 100 meter medley och i lagkappen över 4x50 meter frisim.

Första dagarna var det på gränsen att jag nästan kände mig lite febrig. Nu har det släppt och nu känner jag mig redo att tävla igen, säger Sjöström.

Till slut valde hon att stryka sig på 200 meter fritt. Hon ville inte riskera något på 100 meter fjäril. En distans som hon har dominerat totalt i mästerskap genom åren – såväl i långbana som i kortbana.

Jag ville inte slösa bort min chans på 100 meter fjärilsim. Jag ville verkligen få till ett bra lopp där. Det kändes mycket viktigare än att visa vad jag kan göra på 200. Den har jag inte tränat för alls i år egentligen. Utan jag har ju fokuserat på 50 och 100 (fritt), säger Sjöström, som under söndagen även ska simma 50 meter fritt.

Ska simma klubbmästerskap

Denna säsong har varit Sjöströms mest framgångsrika i karriären med tre guld, ett silver och två världsrekord på VM i långbana i somras. Under hösten tog hon även hem världscupen totalt och efter tre EM-silver jagar hon på söndagen sitt första guld i kortbanemästerskapet i Köpenhamn.

Sedan är säsongen slut – nästan.

Jag har ju KM på måndag också. Det är då jag är som bäst, säger Södertörnsimmaren och skrattar.
Sarah Sjöström fick bästa tid både i försök och semi på 100 meter fjäril.
Sarah Sjöström fick bästa tid både i försök och semi på 100 meter fjäril.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset