Flash! Superdelad UFO-film på Facebook är fejk
Flash! Superdelad UFO-film på Facebook är fejk

Vi vet, det är världens chock, men tydligen är en UFO-film som fått hundratusentals delningar på Facebook fejkad. Vem hade kunnat tro det?

”I want to believe” är en devis som gjorts känd av den kultförklarade teveserien Arkiv X, där agenterna Mulder och Scully bekantar sig med diverse utomjordiska intelligenser. Den syftar på människans eviga drivkraft att försöka uttyda skepnader ur moln, se ögon där inga finns, känna en närvaro i tomma rum. Den berättar om en mänsklighet som inte vill tro att den är ensam. Och om och om igen bevisas den som sann – på nätet. 

De 1 283 163 personerna som delat en viss UFO-film på Facebook vill till exempel gärna tro. Filmen publicerades av en privatperson den 14 mars, och den verkar vara inspelad med en skakig mobiltelefon. Den förevigar den syn som får mannen bakom kameran att stanna sin bil, hoppa ut och stirra upp bland molnen. Där glider vad som är misstänkt likt ett klassiskt flygande tefat in och ut bland molnen, för att till slut stråla ned sig mot jordens yta.

”THIS VIDEO IS BEING DELETED ALL OVER THE INTERNET”, skriver mannen som publicerat filmen i dess beskrivningsfält. ”PLEASE SHARE THIS AS MUCH AS POSSIBLE! THE TRUTH IS HAPPENING.”

Men en snabb googling visar att filmen ursprungligen publicerades redan i mars 2011 av en brasiliansk reklambyrå, och syftade till att marknadsföra sig själv. I en uppföljande dramatisk film avslöjas det att det flygande tefatet helt enkelt var en pizzaleverans. Ända sedan dess har filmen legat uppe på Youtube, märkt med en logotyp (som senare på något sätt måste ha tvättats bort).

Med andra ord har den verkligen inte blivit ”DELETED ALL OVER THE INTERNET” sedan den publicerades, utan det är förmodligen bara ett sätt att öka mystiken kring filmen. 

Mannen som delade filmen på Facebook har dock inget tålamod med kritiska frågor om filmens källa. När han blev ifrågasatt i Youtubes kommentarsfält svarade han rappt att kritikerna minsann kunde ”take your negativity elsewhere and go take your government prescribed pills, sheeple” (”sheeple” är en nedsättande sammanslagning av engelskans får – sheep – och folk – people).

Så talar någon som verkligen gärna vill tro! Vi ”sheeples” får helt enkelt fortsätta knoga med vår hopplösa källkritik.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset