Den cannabis som säljs i Sverige blir allt starkare, enligt en rapport från  Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.
Den cannabis som säljs i Sverige blir allt starkare, enligt en rapport från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning.

Under de senaste decennierna har cannabis blivit billigare och starkare. Nu varnar läkare för effekterna som följer drogens utveckling. "Sedan några år tillbaka har ungdomar allt oftare kommit in med psykotiska symptom efter att ha rökt cannabis", säger överläkaren Juan Figueroa till Svenska Dagbladet.

Det är CAN, Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, som i en rapport belyser prisutvecklingen för narkotika under de senaste 30 åren.

I rapporten pekar man på att narkotikapriserna generellt har sjunkit något enormt sedan man började mäta utvecklingen 1988. För cannabis halverades priserna under de första 20 årens mätningar, men efter det har de återigen börjat stiga.

LÄS MER: Studie: Dagligt cannabisbruk ökar risken för psykos

Det faktiska priset på cannabis har dock inte stigit nämnvärt, något som enligt CAN kan kopplas till drogens innehåll.

– Trots att priset ökat, har haschruset blivit billigare eftersom att THC-halten har ökat mer än priserna, säger Martina Zetterqvist, utredare vid CAN, i ett pressmeddelande.

”Kommer in med psykotiska symptom”

Cannabis har alltså blivit starkare än tidigare, något som även har uppmärksammats av sjukvården.

Nu varnar Juan Figueroa, överläkare vid Maria Ungdom, för utvecklingen och hur ungdomar påverkas av de allt starkare drogerna.

LÄS MER: Statlig pensionsfond investerade i cannabisbolag

– Jag har jobbat här i 23 år, och sedan några år tillbaka har ungdomar allt oftare kommit in med psykotiska symptom efter att ha rökt cannabis. Det handlar om bland annat förvirring, osammanhängande idéer, förföljelsemani, motorisk oro och aggressivitet, säger han till Svenska Dagbladet.

Mer positiv inställning bland unga

Sammanlagt når tio ton cannabis svenska konsumenter varje år och enligt rapporten rör det sig om en marknad som årligen omsätter en miljard kronor netto.

LÄS MER: Kanada legaliserar cannabis

I tidigare undersökningar från CAN har man kunnat slå fast att cannabisbruket bland ungdomar inte ökar, men att inställningen till cannabis blir allt mer positiv i och med att fler och fler länder väljer att legalisera drogen.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset