Manchester United-stjärnan Wayne Rooney uppmanar alla som blivit utsatta att berätta. Arkivbild.
Manchester United-stjärnan Wayne Rooney uppmanar alla som blivit utsatta att berätta. Arkivbild.

Nu bryter fler brittiska fotbollsspelare tystnaden och berättar om de sexövergrepp de utsatts för som unga pojkar.Samtidigt får de stort stöd, bland annat från anfallsstjärnan Wayne Rooney.– Ingen ska behöva lida i tysthet, säger han.

Veckans avslöjande om en pedofilskandal i den brittiska pojkfotbollen skakar hela Storbritannien. Nu vittnar ytterligare två offer, Jason Dunford och Chris Unsworth, om de övergrepp de utsatts för som barn av fotbollstränaren Barry Bennell. Unsworth berättar i en BBC-intervju att han blivit våldtagen "upp till 100 gånger" och att övergreppen började när han var i nioårsåldern. Han har aldrig sagt ett ord om det han blev utsatt för – förrän nu.

Många britter ger stöd till de drabbade. En av dem är Wayne Rooney, Englands lagkapten och Zlatans klubbkamrat i Manchester United. Han hyllar en av de drabbade – förra proffset Andy Woodward som berättade först.

Kämpar med tårarna

– Det är fruktansvärt att mina kollegor har fått lida när de spelade den sport som de och jag älskar. Andy har verkligen varit modig att träda fram och jag uppmanar alla som lidit av övergrepp att ringa till den nya hjälplinjen. Ingen ska behöva lida i tysthet, säger Rooney.

Woodward berättade om de systematiska sexövergrepp som tränaren och talangscouten Barry Bennell begick. Bennell är dömd för 25 olika sexuella övergrepp mot barn och nu misstänks för fler.

Andy Woodward, som också medverkar I fredagens BBC-intervju, berättar medan han kämpar med att hålla tårarna tillbaka om det stora stöd han har fått sedan han för några dagar sedan valde att träda fram och berätta sin historia.

– Alla har varit helt fantastiska.

Telefonlinje i Sverige

Jason Dunford, och många med honom, menar att skandalen är större än så. Han jämför med pedofilskandalen kring den nu döde BBC-programledaren Jimmy Savile.

– Jag tror att det var en konspiration och en pedofilring. Savile framstår som en korgosse i jämförelse, säger Dunford till BBC om de övergrepp han utsatts för.

För några år sedan blev det stor uppmärksamhet i Sverige när höjdhopparen Patrik Sjöberg berättade om övergrepp han utsatts för. Då startade Riksidrottsförbundet (RF), i samarbete med Rädda Barnen, en telefonlinje för föräldrar. Dessutom skickades ett material med bland annat en handlingsplan för förebyggande arbete ut till idrottsföreningarna, liksom en akut krisplan för när något inträffat.

– Den största fördelen med det var att frågan hamnade på fler idrottsföreningars bord i vardagen. Det här är oerhört viktigt och något man ska prioritera, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsidrottsansvarig på RF, till TT.

Martin Rickett
Flera av övergreppen skedde när Barry Bennell var ungdomstränare för klubben Crewe Alexandra.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset