Fler anmäler förtal på nätet efter Instagram-upploppen
Fler anmäler förtal på nätet efter Instagram-upploppen

Nu ökar antalet anmälningar från personer som känner sig förtalade i sociala medier. Instagramfallet har varit ett genombrottsfall.

Hittills i år har det redan kommit in 312 anmälningar i Västra Götaland, visar siffror från polisen, som SVT:s Västnytt redovisar. Det kan jämföras med hela 2009, då 175 liknande anmälningar gällande förtal på Internet gjordes.

►Läs mer: Hit flyr ungdomarna efter Facebook

Enligt polisen är det Instagramfallet, där rättegången startade idag i Göteborgs tingsrätt, som har fått folk att få upp ögonen för kränkningar på sociala medier.

Bakom instagramkontot misstänks två flickor, 15 och 16 år, ligga. De ska ha hängt ut killar och tjejer i Göteborg som slampor. De skrev inga kommentarer själva men förmedlade ut de kommentarer som ”tipsare” till kontot skrev.

I rättegången vittnar på måndagen 45 drabbade om hur de upplevde att bli uthängda.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset