Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat.
Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat.

Barn i Sverige som utsätts för psykiskt våld i hemmet har ett dåligt stöd av lagen. Det menar Unicef som publicerar en ny rapport om våld mot barn.

Antalet anmälda misshandelsbrott mot barn har ökat med 38 procent sedan 2008, enligt ny statistik från Unicef. Det rapporterar SR. Men det finns former av barnmisshandel i agaförbudet som inte räknas som brott enligt brottsbalken.
– Bestämmelsen om barnaga som finns i föräldrabalken säger att våld och kränkningar är förbjudet men det är inte kriminaliserat, därför blir det ett haltande system, säger Christina Heilborn, chefsjurist på Unicef, till SR.

LÄS MER: Flera barn misstänks blivit utsatta via vårdapp

Psykiskt våld mot barn enligt lagen är förbjudet, men inte brottsligt. Forskning visar dock att barn som bevittnar våld, eller utsätts för psykisk misshandel, kan få minst lika allvarliga skador som om de hade utsatts för fysiskt våld. Det kan leda till psykisk ohälsa och även påverka barnets intellektuella utveckling och självkänsla.
– Allt för många barn utsätts för olika former av övergrepp och misshandel hemma och hamnar mellan stolarna i systemet, säger Christina Heilborn till SR.

LÄS MER: Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar kraftigt

Efter rapporten kräver nu Unicef en lagändring som ska hindra att barn som utsätts för våld i hemmet hamnar mellan stolarna.
– Vi kräver att det rättsliga skyddet för barn som utsätts för misshandel hemma ska skärpas och blir mycket starkare. Det är alldeles för svagt idag, säger Christina Heilborn till SR.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset