Bris har tagit emot fler samtal detta sommarlovet än föregående.
Bris har tagit emot fler samtal detta sommarlovet än föregående.

Enligt en ny rapport från Bris ökade barns samtal till organisationen med 2 procent under sommaren, jämfört med förra sommaren. Samtal om hur barnen drabbas när samhällets stödinstanser inte fungerar har fördubblats.

Sommarlovet innebär för många barn en paus från skolan, tid för lek och vänner. Men många drabbas hårt då flera stödinsatser inte är tillgängliga under sommaren eller har långa kötider.

– Det är mycket oroande att allvarsgraden har ökat i samtalen under denna sommar. Barns samtal till Bris visar att samhällets stöd inte fungerar och inte räcker till, något vi larmat om upprepade gånger. Ingen ska behöva tänka på självmord på sitt sommarlov, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare för Bris, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Psykisk ohälsa bland barn och unga ökar kraftigt

Mellan juni och augusti 2018 ökade antalet samtal om självdestruktivitet och självmordstankar med 46 procent respektive 41 procent jämfört med samma period 2017.

– Många politiker har lyft frågan och lovat krafttag nu i valrörelsen. Efter valet om några veckor vill vi se att det börjar hända saker snabbt, ett barn som mår dåligt ska inte behöva vänta en dag till. Alla barn ska ha snabb tillgång till likvärdig, kvalitativ, säker och individuellt anpassad stöd och vård i hela vårt land, säger Magnus Jägerskog.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Bris
Hemsida: www.bris.se
Telefon: 116 111

Självmordslinjen
Hemsida: www.mind.se
Telefon: 90101

Jourhavande medmänniska
Hemsida: www.jourhavande-medmanniska.se
Telefon: 08 – 702 16 80

Hjälplinjen
Telefon: 0771-22 00 60

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset