"Det behövs ett naturligt filter inuti dig och mig", säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson.
"Det behövs ett naturligt filter inuti dig och mig", säger Viralgranskarens redaktör Åsa Larsson.

Tisdag 13 mars är det Källkritikens dag och det firas stort på Kulturhuset i Stockholm.

Inför valet i höst kommer fler svenska medier att följa i Viralgranskarens fotspår och jobba mer med faktagranskningar, men det räcker inte, säger Åsa Larsson, redaktör och en av Viralgranskarens grundare:

– Vi behöver fler som granskar det som sprids på nätet. Det behövs ett naturligt filter inuti dig och mig. Frågorna du kan ställa dig om du ser något du tycker ser skumt ut är: kan jag kolla upp det här på något sätt, till exempel bildgoogla bilden? Föreställer den vad som påstås? Vad ger en sökning på uppgifterna i påståendet?

LÄS MER: Så används bilder för att sprida falska påståenden

Under dagen kommer skolklasser att kunna ta del av föreläsningar om källkritik av Jack Werner, frilansjournalist och en av Viralgranskarens grundare, och journalisten My Vingren, som ska föreläsa om fejkprofiler.

LÄS MER: Här kan du se allt från från förra årets Källkritikens dag

Från klockan 18 på kvällen är programmet öppet för allmänheten, med punkter som handlar om konspirationsteorier, bilden av Sverige och hur man inom olika yrken kommer fram till en så korrekt bild som möjligt av verkligheten. Konferencier för dagen på Kulturhuset är Karin Gyllenklev, vetenskapsjournalist känd från P3:s ”Institutet” och tv-programmet ”Vetenskapsstudion”.

LÄS MER: Nominera till Viralgranskarens källkritikpris

– Det är så här vi väljer att fira Viralgranskarens fyraårsdag men det är också ett tillfälle att uppmärksamma de runt omkring dig som du tycker kan bli lite bättre på källkritik på nätet. Kan det finnas en kanelbullens dag så kan det finnas en källkritikens dag. Haka på och gör din egen aktivitet på din skola eller inom din organisation, uppmanar Åsa Larsson.

Anmäl dig här!

Källkritikens dag

När? 13 mars på Viralgranskarens 4-årsdag

Var? Internet, skolor och på Kulturhuset i Stockholm

Hur anmäler jag mig? Det är gratis att dyka upp på plats i Hörsalen. Programmet för allmänheten startar kl 18 med panelsamtal. För schema och andra detaljer, anmäl dig till evenemanget på Facebook! Vid frågor, kontakta [email protected].

• Har du frågor om mat och hälsa? Det är inte alltid självklart hur saker ligger till kring kroppen och dess funktioner och det finns många frågetecken och föreställningar ute på nätet. Nu har du chansen att få reda på vad som gäller. Livsmedelsverket, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket finns på plats för att reda ut vanliga missförstånd och myter. Ställ din fråga till [email protected] så kan den får ett svar på scen på Kulturhuset 13 mars!

• Glöm inte att nominera till Det gyllene förstoringsglaset! Finns det någon person eller organisation som du tycker har gjort enastående insatser för källkritiken? Skicka in ditt förslag till [email protected]!

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset