Utrikesminister Margot Wallström (S) håller en pressfrukost om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd på UD i Stockholm.
Utrikesminister Margot Wallström (S) håller en pressfrukost om Sveriges kandidatur till FN:s säkerhetsråd på UD i Stockholm.

DN kunde under lördagen avslöja att Utrikesdepartementet, UD, vid ytterligare ett tillfälle bjudit FN-ambassadörer från New York på gratisresa till Sverige. Bjudresorna har varit en del av Sveriges försök att få en plats i FN:s säkerhetsråd.

Under lördagen kunde DN avslöja ytterligare ett exempel på hur Utrikesdepartementet, UD, bekostat gratisresor till Sverige som en del av kampanjen att ge Sverige en plats i FN:s säkerhetsråd. En samling FN-ambassadörer som är baserade i New York flögs till Stockholm i affärsklass. Det är samma FN-ambassadörer som i Juni kommer avgöra om Sverige ska få en plats i FN:s säkerhetsråd eller inte.

► LÄS MER: Wallström slutspurtar för FN-plats
 

I mars beslutade Efraim Gómez, enhetschef på avdelningen för säkerhetspolitik, att avsätta 277 000 kronor ur Sveriges biståndsbudget för att bjuda in sju FN-ambassadörer till en konferens om säkerhet av Utvecklingsfrågor. Tre av dessa ambassadörer — från Afghanistan, Kenya och Argentina — reste till Stockholm.

Tidigare i april kunde DN avslöja att biståndspengar använts för att betala restaurangbesök, hotell och flygbiljetter till 27 FN-ambassadörer – någonting som möttes med stor kritik.

– Det är oerhört provocerande och skandalöst, sa Birgitta Ohlsson från Liberalerna då.

Nästa torsdag är utrikesminister Margot Wallström och biståndsminister Isabella Lövin kallade till Sveriges riksdags utrikesutskott. Ledamöterna där vill höra deras version om hur kampanjen bedrivs.

Att Sveriges ska få en plats i FN:s säkerhetspolitiska råd är ett av regeringens stora mål. Det slog Stefan Löfven fast i regeringsförklaringen när han tillträdde som Sveriges statsminister hösten 2014.

► LÄS MER: Bistånd till bjudresor väcker kritik

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik