Mexiko är ett av de länder i världen som har allra högst barnfetma. Här undersöks en 14-årig pojke på ett barnsjukhus i Mexico City, han väger 71,5 kilo.
Mexiko är ett av de länder i världen som har allra högst barnfetma. Här undersöks en 14-årig pojke på ett barnsjukhus i Mexico City, han väger 71,5 kilo.

Diabetes typ 2 skördar fler liv än landets drogkrig. Mexikanernas överkonsumtion av läsk är en bidragande orsak till dödsfallen.

Mexikanernas törst efter läskedryck är störst i världen enligt BBC. Landets invånare konsumerar mer kolsyrade drycker per person än något annat land i världen och har en av de högsta nivåerna av barnfetma.

– Omkring tio procent av barn mellan noll och sex månader matas med läsk, säger Salvador Villalpando, specialist på barnfetma på ett barnsjukhus i Mexico City, till BBC.

– När de när de når tvåårsåldern är det omkring 80 procent.

I genomsnitt dricker en mexikan 163 liter läsk per år. Vilket är ungefär 3 liter läsk i veckan. Mexikanernas glupska konsumtion av läsk är ett allvarligt problem enligt landets myndigheter och hälsoaktivister.

►LÄS MER: Fetma på väg att explodera i Sverige

Rubriker rörande landet handlar oftast om Mexikos blodiga drogkrig som har tagit över 100 000 liv det senaste decenniet. Men diabetes typ 2 skördar betydligt fler liv i Mexiko. Enligt BBC dör varje år omkring 70 000 personer av diabetes typ 2.

På grund av problemen med diabetes infördes i januari 2014 en nationell skatt på söta drycker och skräpmat. Tio procent på sötade drycker och åtta procent skatt på mat med högt kaloriinnehåll. Under det första året sjönk konsumtionen av läsk med i genomsnitt sex procent i månaden. I fattiga hushåll minskade konsumtionen med 17 procent i månaden. Läskindustrin förnekar dock tappet och påstår att det rör sig om en minskning på omkring en eller två procent.

► LÄS MER: My, 21: Ni måste acceptera att jag är tjock

Om skatten haft någon effekt på mexikanernas hälsa är ännu oklart. Ibland skylls mexikanernas törst efter läsk på den rådande bristen av rent vatten i vissa delar av landet. Men specialistläkaren Salvador Villalpando avfärdar teorin och säger till BBC att det är kulturen i landet som ligger bakom den enorma läskkonsumtionen.

– Mexikanska mammor gillar att ha knubbiga barn i sina hem eftersom det visar att de ger dem ordentligt med mat. De är så vana att ge barnen läsk att de inte ens slutar när der finns rent vatten, säger han till BBC.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa