Pär Lernström leder "Idol" i TV4. Arkivbild.
Pär Lernström leder "Idol" i TV4. Arkivbild.

En rad tunga fackförbund sluter nu upp bakom Musikerförbundets krav på produktionsbolaget bakom "Idol" i TV4. Om konflikten inte blir löst kan nästa fredagsfinal komma att ställas in på grund av strejk.

Det är fackförbunden inom 6F – LO-förbunden Byggnads, Seko, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund – som nu ställer sig bakom kravet att produktionsbolaget, Fremantle Media, ska teckna kollektivavtal, rapporterar Aftonbladet.

"Det är oerhört upprörande och allvarligt att produktionsbolaget FremantleMedia vägrar teckna kollektivavtal. Det är skamligt att man utnyttjar unga människors drömmar och erbjuder dom arbetsvillkor som är oacceptabla, oskäliga och som saknar motstycke i arbetslivet i övrigt", skriver förbundens avtalssekreterare i ett gemensamt uttalande.

Om Fremantle inte hörsammar kravet om kollektivavtal kan även 6F-förbunden komma att vidta åtgärder, fortsätter de.

Hård attack

Fremantle har å sin sida gått till hård attack mot Musikerförbundet och anklagat dem för att "kidnappa" deltagarna genom att tvinga dem att gå ut i strejk.

Fremantles vd Magnus Karlsson Lamm förde fram anklagelsen i TV4:s "Nyhetsmorgon" där han och Musikerförbundets jurist Per Herrey möttes i en debatt.

– Det som oroar mig ordentligt är att Per säger att de (idolerna) gör som de vill, men det gör de ju inte. Om Per har medlemmar i Musikerförbundet som är med i Idol, ska han då tvinga ut de här stackars personerna som inte får vara med i finalen. Vilket val har de? sade Lamm till Herrey i sändningen.

Ultimatum

Per Herrey kontrade med att ta upp det ultimatum som Fremantle ställt till deltagarna:

– Man tar in ungdomarna och säger 'Ni har rätt att strejka, men om ni gör det så är ni ute ur programmet'.

Karlsson Lamm förklarade också att man ska göra programmet även om strejken skulle bryta ut, vilket den alltså gör nästa fredag om inget avtal nås.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset