Nu räknas sondmatning som ett grundläggande behov.
Nu räknas sondmatning som ett grundläggande behov.

Om du får i dig näring genom sondmatning har det länge varit svårt att få assistans för det. Fram tills nu. I dag kom en viktig dom i Högsta förvaltningsdomstolen som kan komma att ändra på detta.

Sondmatning kan likställas med en vanlig måltid och är ett grundläggande behov. Det fastställde Högsta förvaltningsdomstolen i dag i en dom som kan innebära att fler får rätt till personlig assistans.

– Det visar att Försäkringskassan har varit ute och cyklat under de här åren när man avslagit assistans för barn med sondmatning, säger Maria Persdotter, förbundsordförande för organisationen Rörelsehindrade barn och ungdomar, till Dagens Nyheter.

LÄS MER: Förslag kan göra det svårare för autistiska att få assistans

Sondmatning har räknats som egenvård, vilket i grunden är en sjukvårdande insats. Men enligt hälso- och sjukvårdslagen har man inte rätt till assistansersättning för sjukvårdande insatser.

– Det är ingenting annat än en stor skandal att detta har fått fortsätta under flera år. Ansvaret för detta vilar på Försäkringskassans ledning men ytterst regeringen, säger Maria Persdotter i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Debatt: Regeringen sviker personer med funktionsnedsättningar

Nu är det dock klart att hela processen med sondmatning, från påkoppling till urkoppling av sondslangen, räknas som en måltid. Sedan 2016 har antalet personer med assistansersättning minskat stadigt och siffrorna är lägre än vad de varit sedan 2011.

– Försäkringskassan har uppenbarligen brutit mot lagen i flera år och under tiden har barn med funktionsnedsättning och deras familjer fått betala ett mycket högt pris, säger Maria Persdotter i pressmeddelandet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset