Antalet kvinnliga offer i heroinöverdoser har ökat kraftigt i Stockholms län. En undersökning som Dagens Nyheter genomfört visar att dödsfallen fördubblats för andra året i rad.

Izel Photography / Alamy

En använd och slängd heroinnål.

I förra veckan kom en rapport från EU:s narkotikabyrå EMCDDA, som visade att heroinet är på nedgång i Europa, samtidigt som cannabis ser ut att öka bland unga i svenska storstäder. Men enligt nya siffror från Rättsmedicinalverket som DN tagit del av är herointillgången i Stockholms län är större än någonsin – och allt fler uppges falla offer för drogen.

LÄS MER: Drogerna flödar på ett hemligt internet – nästan omöjligt att stoppa

Enligt Rättsmedicinalverket var heroin ensamt ansvarigt eller bidragande till 68 dödsfall i länet under 2014. Och allt fler offer är kvinnor. Sedan 2012 har antalet personer under 30 år som dött av drogen fördubblats.

– Ökningen av dödsfall är oroväckande. Det känns också som att fler yngre dör av opiatförgiftningar än tidigare. Om man drar tillbaka klockan 30 år, då hade vi en våg av heroindödsfall där genomsnittsåldern var 25–26 år. Sedan har den gradvis stigit till 36 år. Om åldern nu är på väg ned igen är det alarmerande, säger Henrik Druid, professor på Karolinska institutet och rättsläkare på Rättsmedicinalverket, till DN.

LÄS MER: Ny tendens: Cannabis ökar bland unga

Även polisen ser en kraftig ökning av heroinöverdoser. Det har dessutom aldrig varit billigare än nu.

– Det har att göra med att det finns otroligt mycket heroin i Stockholmstrakten – och den är billig. Det är lättare att köpa och lättare att köpa mer. Det tror jag är en del av förklaringen till de siffrorna vi ser, säger Annika Ljung, tf chef på sektionen för utredning av narkotikabrott i på Citypolisen, till DN.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset