Det finns många sommarjobb kvar. 
Bilden är en arkivbild.
Det finns många sommarjobb kvar. Bilden är en arkivbild.

Det finns gott om sommarjobb runt om i Sverige i år. 16 000 nya sommarjobb kom in till Arbetsförmedlingen under april.

Bara i Örebro län finns det just nu 2 500 lediga sommarjobb, rapporterar SR. Många sektorer har haft svårt att rekrytera i år.

– Just inför sommaren är det inom vård och omsorg, men också inom transportsektorn. Chaufförer till exempel är svårt att rekrytera. Det finns också arbeten där det krävs mindre kvalifikationer, exempelvis inom handel och restaurang, säger Annika Sundén, analyschef vid Arbetsförmedlingen.

LÄS MER: Experten: Så fixar du sommarjobbet i sista minuten

I Västra Götaland finns i år 500 fler sommarjobb än föregående år. 3 600 går att hitta i Västra Götaland just nu.

– Det är en stor procentuell ökning. Och ser man på arbetsmarknaden i stort så efterfrågas mer personal. Så har det varit under de senaste åren. Det avspeglar sig också inom sommarjobben, säger Sandra Offesson, arbetsmarknadsanalytiker vid Arbetsförmedlingen, till SR.

LÄS MER: Chefen: 5 saker som imponerar på mig under jobbintervjun

I vårpropositionen föreslår regeringen att avsätta 100 miljoner kronor till kommunerna. Detta för att kunna ordna med sommarjobb till ungdomar.

–  Man vet ju att man under flera år har fått pengar från staten i vårpropositionen, och då kan många (kommuner) utgå ifrån att man får det nu också. Och så väntar man till man vet enligt resonemanget att det är onödigt att satsa pengar i budgeten ifall man ändå får pengar från staten. Det innebär att många ligger lågt, säger Annika Wallenskog, chefsekonom vid Sverige kommuner och landsting, till SR.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset