”Kunde inte förstå att jag blivit våldtagen”
”Kunde inte förstå att jag blivit våldtagen”

Det blir vanligare att män anmäler att de utsatts för våldtäkt. Men att som man bli våldtagen är fortfarande förknippat med skam.

Antalet polisanmälningar om våldtäkter där män varit offer strömmar in till polisen. Under det gångna året anmälde 132 vuxna män att de utsatts för övergrepp, en siffra som ökat med 23 procent jämfört med året innan, visar statistik från Brottsförebyggande rådet.
– Vi har forskning som visar att de som våldtar oftast är heterosexuella män. För förövarna handlar detta inte om sexualitet utan om makt, säger Hans Knutagård, universitetslektor i socialt arbete som bland annat forskar om våldtagna män.

Att fler män anmäler övergrepp kan vara ett resultat av att frågan belysts i medier, det menar både Knutagård och organisationer som RFSL och RFSU som Metro talat med. Men trots att fler män vågar anmäla är mörkertalet kring övergreppen stort.
– De ringer till oss för att prata av sig, men att gå till polisen? Nej, det skäms de för, säger Jane Eriksson, ordförande för föreningen HOPP i Katrineholm som arbetar mot sexuella övergrepp.

Knutagård håller med om att känslan av skam är det som hindrar de våldtagna männen från att polisanmäla det de varit med om.
– Offret kan bland annat uppleva att han ”gjorts till homosexuell” genom våldtäkten och han vill inte att detta kommer ut, säger han.

Prästen, författaren och hbt-aktivisten Lars Gårdfeldt utsattes för en våldtäkt när han var i 20-årsåldern.
– Jag sökte inte hjälp. Jag kunde inte förstå att jag blivit våldtagen, det var något som drabbade kvinnor, säger han.

Och den reaktionen är inte unik. I dag kommer Gårdfeldt i kontakt med många män som berättar om likartade upplevelser. De kan inte sätta ord på det, de känner sig skyldiga och de förstår ofta inte att det är en våldtäkt de utsatts för.
– Många av de här berättelserna är lika, det handlar om så kallade date-rapes där offret kände gärningsmannen, säger Gårdfeldt.

Majoriteten av våldtäkterna som polisanmäls har skett inomhus.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset