Kommenderingschef Per Ågren och Eva Morén, vice chefsåklagare, under polisens presträff i Polishuset i Västerås.
Kommenderingschef Per Ågren och Eva Morén, vice chefsåklagare, under polisens presträff i Polishuset i Västerås.

Polisen stärker närvaron vid asylboenden i Västmanland efter knivmorden på Ikea i Västerås som två asylsökande är misstänkta för.

Samtidigt uppges kunskapen om nyanländas psykiska hälsa vara dålig.

De misstänkta för morden — en skäligen misstänkt 23-åring och en 35-åring, misstänkt på sannolika skäl — är från Eritrea och bodde på ett asylboende i Arboga. Ingenting tyder på politiska förtecken, men ännu är motivet oklart.

– I nuläget finns det inget som tyder på att det finns någon koppling mellan de misstänka och offren, säger vice chefsåklagare Eva Morén på en presskonferens.

Det var vid 13-tiden i måndags som knivdådet inträffade. En 55-årig kvinna och hennes 28-årige son, från en by utanför Skellefteå, avled kort efter dådet.

Den misstänkta 35-åringen vårdades ännu på tisdagen för livshotande skador och har inte förhörts. Han opererades i måndags och på tisdagen.

Polisen vill inte gå in på hur han har skadats.

– Det vet vi väl, men det är en uppgift som vi måste reda ut lite bättre innan vi går ut med den, säger Per Ågren, polisens kommenderingschef.

Förnekar brott

23-åringen greps sedan han sprungit från varuhuset. Advokat Maria Wilhelmsson träffade på tisdagen sin klient, som fortsatt hävdar sin oskuld.

– Han har varit där men inte gjort någonting, säger hon till TT, och tillägger:

– Det kan räcka med att man befinner sig på fel plats vid fel tillfälle så kan man bli skäligen misstänkt. Det är väldigt låga beviskrav för att man ska bli skäligen misstänkt.

Polisen har hämtat in bilder från övervakningskameror som bland annat visar händelsen.

De misstänkta är inte kända av polisen för tidigare brott.

Polisen uppger att närvaron kring flyktingförläggningar har förstärkts i länet.

– Respektive lokalpolisområde har fått i uppgift att vidta de här åtgärderna, att finnas där i trygghetsskapande syfte för alla som finns där, både för dem som jobbar och dem som bor där, säger Ågren till TT.

"Dålig pejl"

Polisen har dock inte noterat någon konkret hotbild, enligt Ågren.

– Det är klart att mörka krafter möjligen använder det här på felaktiga sätt.

Många asylsökande från krigshärjade länder bär på psykiska trauman som, om de inte behandlas, kan leda till aggressivitet — men kunskapsläget uppges vara dåligt.

– Vi har väldigt dålig pejl på hur de mår och om de behöver behandling, säger Eva Hall, chef för Röda Korsets vårdenhet.

Landstingen får i år 2 060 kronor från staten för varje så kallat hälsosamtal som görs med asylsökande och papperslösa flyktingar. Men samtalen är väldigt fokuserade på fysisk hälsa.

"Kan inte fatta"

Hall säger att psykisk ohälsa knappast upptäcks om inte personen själv tar upp den.

– Det finns scanningsinstrument och metoder för att göra en kartläggning men de används inte konsekvent.

Utanför varuhuset i Västerås — stängt på obestämd tid — vajar Ikeas flagga vajar på halv stång.

Leif Lindkvist lägger blommor på ett bord utanför entrén.

– Det är det minsta jag kan göra. Jag kan inte fatta att en sådan här sak kan hända. Och på Ikea. Jag får inte ihop det, säger han till TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott