Nästan var tredje arbetsför svensk upplever att de inte hinner klart på jobbet, enligt en undersökning. Arkivbild.
Nästan var tredje arbetsför svensk upplever att de inte hinner klart på jobbet, enligt en undersökning. Arkivbild.

Nästan var tredje arbetsför svensk upplever att de inte hinner med det de ska göra på jobbet. Det är en allvarlig hälsorisk, enligt en expert.

Andelen personer som känner att de ligger efter på jobbet vid arbetsdagens slut har ökat markant. 31 procent av deltagarna i bemanningsföretaget Manpowers återkommande panelundersökning upplever att de sällan eller aldrig har hunnit klart när de går hem. För fyra år sedan svarade 23 procent likadant.

– Om det betyder att man har en så hög arbetsbelastning, att de krav som ställs är så pass stora, att den tid man har till förfogande inte räcker till och det pågår under längre tid så vet vi att det är en hälsorisk, säger Ulrich Stoetzer, psykolog och sakkunnig på Arbetsmiljöverket, till TT.

– På längre sikt kan det leda till hjärt- kärlsjuklighet, typ 2-diabetes och alla möjliga kroniska och ganska allvarliga sjukdomar.

En fjärdedel av deltagarna i undersökningen svarar också att de alltid eller oftast upplever att de är stressade på jobbet. Men stress är inte alltid dåligt. Får man till exempel nya arbetsuppgifter och ska prova på något nytt blir man ofta lite alert, förklarar Ulrich Stoetzer.

– Det är ett naturligt tillstånd att gå igång då. Men om det handlar om att man känner att man inte är tillräcklig och det drabbar ens sömn eller annat, så är det allvarligt, säger han.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset