Majoriteten av passagerarna är positiva.
Majoriteten av passagerarna är positiva.

Sedan januari i år åker de självkörande bussarna i Kista utanför Stockholm. Nu vill man utöka trafiken.

Majoriteten av passagerarna är positiva till de självkörande bussarna, trots dödsolyckan som inträffade i USA tidigare i mars när en självkörande bil krockade, rapporterar SVT.

– Vi har testat under en svår årstid med mycket snö och det har gått över förväntan, säger Peter Hafmar, VD för Nobina Technology som driver bussarna i Kista, till SVT.

LÄS MER: Självkörande bussar – snart på en väg nära dig

Hittills kör två bussar i 12 kilometers hastighet i Kista. Under sommaren vill man utöka antalet bussar och även pröva att köra i 20 kilometer i timmen.

– Alltfler använder bussen dagligen. Många är nyfikna och tycker att detta är en vettig lösning, säger Peter Hafmar till SVT.

LÄS MER: Så klarar du bilbesiktningen

Kista var först med att introducera självkörande fordon på allmän väg. I Göteborg väntar man nu på tillstånd för liknande tester med bussar. Både Volvo och Scania testar olika typer av självkörande fordon. Jan Hellåker, programchef för Drive Sweden, ett samverkande organ för inblandade aktörer, är positiv till utvecklingen.

– Alla vill fortsätta att testa med självkörande fordon, trots olyckan. Det är ett bra och säkert komplement till kollektivtrafiken som vi vill utveckla och investera i för framtiden, säger Jan Hellåker till SVT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset