Om fler vet hur en hjärtstartare används kan fler liv räddas i samband med plötsligt hjärtstopp. Svenska HLR-rådet jobbar hårt för att sprida den livräddande kunskapen.

I Sverige är viljan att försöka hjälpa till när någon drabbas av hjärtstopp stor.

– Vid 70 procent av alla hjärtstopp gör någon hjärt- och lungräddning (HLR) så svenskar är väldigt villiga att gripa in. Det är stor skillnad mot andra länder i Europa där siffran ligger på mellan 20 och 40 procent, säger Andreas Claesson som är ansvarig för HLR-rådets utbildningsmaterial.

Men trots att hjälpviljan är hög skulle fler liv kunna räddas med mer kunskap. HLR-rådet arbetar sedan flera år tillbaka med att sprida kunskap om hjärt- och lungräddning och om var i samhället hjärtstartare finns och hur de används.

– Det är människor i närheten som spelar en avgörande roll när någon drabbas av hjärtstopp. Det är de som är i hemmet, på jobbet eller i föreningslokalen som har störst chans att rädda livet på någon, säger Andreas Claesson.

Chansen att överleva ett hjärtstopp om någon omedelbart påbörjar HLR med hjärtstartare är uppemot 70 procent. Om man däremot väntar på ambulans, som i snitt kommer efter 14 minuter, och inte gör någonting är chansen att den drabbade överlever bara 11 procent.

I dag finns omkring 20 000 hjärtstartare ute i samhället. Andreas Claesson säger att innebär att möjligheten att rädda liv har flyttats ut till alla människor.

– Alla kan rädda liv innan ambulansen kommer, säger han.

Åserud, Lise
Om fler vet hur en hjärtstartare används kan fler liv räddas i samband med plötsligt hjärtstopp. Svenska HLR-rådet jobbar hårt för att sprida den livräddande kunskapen. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset