Om hustrun i ett äktenskap var allvarligt sjuk ökade sannolikheten för skilsmässa med sex procent.
Om hustrun i ett äktenskap var allvarligt sjuk ökade sannolikheten för skilsmässa med sex procent.

"I nöd och lust" tycks bero på vem det gäller. En ny studie visar nämligen att risken för skilsmässa inte ökar när män blir sjuka – men däremot när kvinnan insjuknar i en allvarlig sjukdom.

Studien, som genomfördes vid Iowa State University i Iowa, USA, och publicerades i marsnumret av Journal of Health and Social Behaviour, analyserade äktenskapsstatistik bland 2 701 heterosexuella par.

Av de granskande äktenskapen slutade 32 procent i skilsmässa medan 24 procent tog slut maken eller makan avled. Vad forskarna i sin tur fann var en förhöjd sannolikhet för skilsmässa om kvinnan insjuknade i en allvarlig sjukdom.

Skilsmässa vanligare för trafikoffer

I fyra av relationerna där hustrun var diagnosticerad med en livshotande sjukdom, cancer, hjärt- eller lungsjukdom eller stroke, var det sex procent större risk för skilsmässa jämfört med äktenskap där hustun förblev frisk och vid god hälsa. I de fall där mannen blev sjuk hade det ingen märkbar effekt på sannolikheten för paret att gå skilda vägar.

– Det är en skillnad på att känna dig dör sjuk för att laga middag till någon och att behöva att någon faktiskt matar dig. Det är något som verkligen kan ändra dynamiken i ett äktenskap, säger Amelia Karraker, huvudförfattare till studien och biträdande professor vid universitetet, i ett pressmeddelande.

I ett försök nyansera det något nedslående resultatet konstaterade Karraker och hennes kollega Kenzie Latham vid Indiana University–Purdue University i Indianapolis att det inte står klart i vilken utsträckning det var mannen eller kvinnan som inicierat skilsmässa.

Med andra ord kan det till viss del bero på kvaliten på omvårdnaden och att män, särskilt äldre män, generellt inte uppfostats till att anta en omhändertagande roll.

De firar 82 år som gifta – här är deras oväntade framgångskoncept

– Näradödenupplevelser kan få människor att omvärdera vad som är viktigt i deras liv. Det kan vara så att kvinnor säger 'Du gör ett dåligt jobb med att ta hand om mig. Jag är inte nöjd med detta', eller tänker att 'Jag var inte nöjd med relationen till att börja med och jag skulle hellre vara ensam än att vara i ett dåligt äktenskap', säger Karraker.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset