Det är en trenden att antalet borgerliga begravningar ökar. På femton år har de femdubblats. Arkivbild.
Det är en trenden att antalet borgerliga begravningar ökar. På femton år har de femdubblats. Arkivbild.

Fler och fler väljer en borgerlig begravning för sina anhöriga. Sedan kyrkan skildes från staten för drygt 15 år sedan har antalet femfaldigats.– Den trenden är väldigt tydlig, säger begravningsentreprenör Gillis Edman i Göteborg.

En borgerlig begravning är en begravningsceremoni som får utformas fritt, i de flesta fall sker det helt utan kristna förtecken. Över hela landet finns samma trend, att andelen begravningar som sker enligt en borgerlig ordning ökar år för år. Och ökningen kommer troligen att fortsätta eftersom antalet medlemmar i Svenska kyrkan minskar.

– Och man ska komma ihåg att de som går ur Svenska kyrkan fortfarande är relativt unga människor. Så vad gäller borgerliga begravningar tror vi det blir en allt större andel längre fram, säger Ulf Lerneus, VD på Svenska Begravningsbyråers förbund.

Väcker frågor

Trenden syns mest i storstäderna, men märks över hela landet, rapporterar SVT i en granskning. Högst andel borgerliga begravningar har Stockholm och Uppsala län, med 12,1 procent. Lägst andel finns i Värmland och Dalsland med bara 4,8 procent. Riksgenomsnittet är 10,3 procent.

– När fler och fler människor inte är medlemmar i kyrkan blir frågan om en borgerlig begravning allt oftare aktuell, säger Gillis Edman.

Ibland skapar det frågor och osäkerhet.

– När barnen får veta att mamma och pappa har gått ur kyrkan utan att säga något – då kan det bli problem, menar Edman.

"Söker det personliga"

Och trots tappet är begravningen den tradition som folk håller kvar längts i sin relation till kyrkan.

– Begravningar har den starkaste ställningen bland traditioner om man jämför med dop, konfirmation och vigsel, säger Ulf Lerneus.

Gillis Edman säger att det också finns en annan trend: att det inte bara handlar om vem som ska leda begravningen.

– Det har blivit mer och mer uppenbart att man söker det personliga, vare sig det handlar om en kyrklig eller en borgerlig begravning. Det tycker jag är en bra utveckling. Då finns det möjlighet att gå ifrån en begravning med behållning.

Privat/Gillis Edman Begravninsbyrå
När fler och fler människor inte är medlemmar i kyrkan blir frågan om en borgerlig begravning allt oftare aktuell, säger begravningsentreprenör Gillis Edman.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset