Många flerfamiljshus har problem med slarv i soprummen. Nu ökar intresset för att kameraövervaka. Arkivbild.
Många flerfamiljshus har problem med slarv i soprummen. Nu ökar intresset för att kameraövervaka. Arkivbild.

Trasiga möbler, gamla bildäck och elektronikskrot. Listan över skräp som otillåtet dumpas i flerfamiljshusens soprum kan göras lång. Nu ökar intresset bland bostadsrättsföreningar för att kameraövervaka soprummen.

Många irriterar sig på slarv i soprummen; saker som sorteras fel, otillåtna grovsopor som dumpas eller skräp som slängs på golvet i stället för i rätt kärl. För att få bukt med sopkaoset tycks en del föreningar nu vilja ta kontrollen av soprummen ett steg längre – med kameraövervakning.

– Vi märker ett större intresse, det är en het potatis. Slarv i soprummen rör upp väldigt mycket känslor eftersom det blir ofräscht i utrymmena, dålig lukt och så vidare, säger Andreas Lahham, chef för teknisk förvaltning på Sveriges bostadsrättscentrum.

Svårt att straffa

En bostadsrättsförening får kameraövervaka sitt soprum, enligt ett tidigare beslut från Datainspektionen. Förutsättningarna är att de boende själva beslutat om övervakningen på en föreningsstämma och att inga utomstående har tillträde till soprummet.

Föreningar som infört övervakning vittnar om att sopfusket minskat eller helt upphört. Men även om intresset ökar är det förhållandevis få som löper linan ut, enligt Sveriges bostadsrättscentrum.

– Många känner att det är olustigt att övervaka sina grannar. Det ska också kunna kontrolleras och man vet inte riktigt hur man ska hantera konsekvenserna – vem vill gå och prata med grannen som slängde fel? Det är svårt att straffa någon för det också, säger Andreas Lahham.

Ett alternativ kan vara att sätta upp en kameraattrapp, säger han, vilket en del föreningar också gör.

Hyr container

Andra tips för att minska sopfusket är att erbjuda fler sorteringsmöjligheter än exempelvis bara papper och hushållssopor. En idé kan också vara att hyra in en container för grovsopor ett par gånger om året.

– Det kan man exempelvis göra i samband med vår- och höststädningen. Det är också ett bra sätt att rensa bort bråte som står i källargångar eller på vindar och som kan vara en brandsäkerhetsrisk, säger Andreas Lahham.

FREDRIK SANDBERG / TT
Många flerfamiljshus har problem med slarv i soprummen. Nu ökar intresset för att kameraövervaka. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset