Bilarna på bilden har ingenting med texten att göra.
Bilarna på bilden har ingenting med texten att göra.

På måndagen har polisen i Östergötland varit tvungna att krossa rutorna på två bilar för att få ut instängda barn. ”Det tar ju inte särskild lång tid innan det blir varmt i bilarna”, säger vakthavande befäl Torbjörn Lindqvist.

Den första händelsen inträffade omkring klockan 11 i Norrköping på måndagsförmiddagen.

– Det var en patrull som observerade bilen i ett bostadsområde. Inne i bilen satt tre barn, ett, två och fyra år gamla. Bilen var låst, säger Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen i Östergötland.

►LÄS MER: Test: Så snabbt blir det varmt i en bil i solen

Endast en ruta ska ha varit lite nedvevad och polisen bedömde att det inte var tillräckligt för att barnen skulle må bra i bilen.

– De två äldre barnen grät och den yngsta hade dessutom en tjock tröja på sig. Så patrullen fattade beslut om att krossa en ruta.

Pappan till barnen kom strax därefter tillbaka. Polisen upprättade en anmälan om framkallande av fara för annan. Det andra larmet kom till polisen i Linköping klockan 12.20.

►LÄS MER: Polisen varnar – lämna inte barn eller djur i bilen

– Det var en mamma som själv hörde av sig, lätt panikslagen. Hennes bil hade gått i baklås och inne i bilen fanns en bebis och bilnycklarna, säger Torbjörn Lindqvist.

En patrull skickades till platsen och även den här gången fick man slå sönder en bilruta.

– Det är soligt ute i dag och det tar ju inte särskild lång tid innan det blir varmt i bilarna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset