Björknäsgymnasiet i Boden är en av de skolor som fått hot om skolskjutning under den senaste veckan.
Björknäsgymnasiet i Boden är en av de skolor som fått hot om skolskjutning under den senaste veckan.

Sedan förra veckan har flera skolor runt om i landet fått hot om skolskjutningar. En 17-årig pojke har gripits misstänkt för ett av hoten.

En 17-årig pojke greps på måndagsförmiddagen, misstänkt för att ha hotat om en skolskjutning mot Björknäsgymnasiet i Boden. Han misstänks för grovt olaga hot mot grupp via sociala medier.

– Detta är en mycket tråkig och allvarlig händelse. Vi är glad att polisen har kunnat gripa en person då oron bland våra elever, vårdnadshavare och personal har varit stor i dag, säger kommunens skolchef Magnus Åkerlund på Facebooksidan Skolan i Boden.

LÄS MER: Skola i Karlstad begär polisnärvaro efter hot

Hotet i Boden spreds på Jodel

Hotet spreds via appen Jodel på söndagen och elever informerade då lärare och rektorer som gjorde en polisanmälan. Polisen bedömde inte hotet som trovärdigt och skolan höll därför öppet som vanligt på måndagen. Två poliser fanns på plats för att skapa trygghet.

– Vi är mycket tacksamma och stolta över att våra elever reagerade så snabbt, säger Magnus Åkerlund på Facebook.

Jodel är en gruppchat där man till viss del kan lägga ut anonyma meddelanden.

– Man ska komma ihåg att för oss poliser är den inte längre anonym när det sker ett brott, då får vi tillgång på konversationer och IP-adresser. I detta ärende begärde vi ut allt, något som också ledde till gripande, säger områdespolis Kent Isaksson på Facebook.

LÄS MER: Elever skickas hem efter hot mot skola i Bromma

Även hot mot skola i Jokkmokk

Även Östra skolan i Jokkmokk, som har elever i årskurs sex till nio, har fått hot om en skolskjutning. På söndagskvällen stod det på Jodel att det skulle bli en skottlossning på tisdag.

Skolan har polisanmält hotet och håller dörrarna låsta på tisdagsmorgonen.

– Polisen försöker hitta den som skrivit det och ska vara en trygghetsfaktor på skolan i morgon. Vi har öppet som vanligt men vi låser ytterdörrarna och släpper in elever och skolans personal manuellt, säger skolans rektor Gunilla Silfverbrand.

LÄS MER: Hotade spränga skola i Skellefteå

Hot mot skola i Kiruna och Karlskrona

Ytterligare ett fall av olaga hot polisanmäldes i förra veckan. Då hade rykten spridits om att någon hotade att göra en skjutning mot Hjalmar Lundbohmsskolan i Kiruna. Enligt SVT Norrbotten spreds det på Jodel men det fanns inledningsvis inget samband mellan de olika händelserna. Polisen hade inget konkret som styrkte misstankarna men utredde händelsen och var på plats på skolan.

– Utredningen har nu lagts ner, säger lokalpolisområdeschef Anette Koivoniemi.

I onsdags spreds ett annat hot på sociala medier där en elev hotade med en skolskjutning mot en skola i Karlskrona. Eleven omhändertogs av sociala myndigheter och händelsen polisanmäldes, rapporterar P4 Blekinge.

LÄS MER: Nästan hälften stannade hemma efter skolhot i Karlstad

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset