Festival. Nu invaderas Lund av komiker. I morgon invigs tredje upplagan av Lunds humorfestival. Den här gången med flera internationella namn på programmet.

Totalt deltar 150 artister under helgens humorfestival i Lund. På tio scener i stadens centrum kommer under fredagen och lördagen sammanlagt 80 olika föreställningar att ges, allt från ren stå upp till orgelimprovisation. 

– Det har absolut vuxit, säger Johan Wester, som tillsammans med parhästen Anders Jansson grundade festivalen för tre år sedan.

Inspirerade av brittiska Edinburgh Comedy Festival har duon bakom ”Hipp hipp” skapat det som nu är den enda återkommande och riktigt breda humorfestivalen i Sverige. På kort tid har arrangemanget blivit en självklar plats, inte bara för skrattsugna besökare, utan också för komiker som vill testa nya koncept och talangscouter. 

– Lund är en utmärkt festivalplats med bara tre minuter mellan de olika scenerna, säger Johan Wester.

I år märks flera internationella namn i programmet, något det kan bli mer av i framtiden.

– Under superstjärnor som Eddie Izzard och Jerry Seinfeld finns det många som är precis lika roliga, säger Anders Jansson.

Har festivalen någon särskild inriktning?

– Vi har inga begränsningar, men folk med taskig attityd är inte så roliga, säger Johan Wester.

– Samtidigt är scenen så liten att vi inte kan låta vår personliga smak bestämma programmet. Men vi vill att det ska vara bejakande, positivt och glatt, säger Anders Jansson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset