Hälsominister Jane Philpott säger att fallet "djupt oroar" henne och har tillsatt en oberoende utredning. Arkivbild.
Hälsominister Jane Philpott säger att fallet "djupt oroar" henne och har tillsatt en oberoende utredning. Arkivbild.

För andra gången på mindre än ett år har två män från samma avlägset belägna samhälle i Kanada upptäckt att de förväxlades vid födseln och växte upp med fel föräldrar.Många är arga och det har väckt nya frågor om undermålig vård och omsorg för Kanadas urinvånare.

Dna-test har bekräftat att David Tait och Leon Swanson förväxlades i det statliga sjukhuset Norway House 1975, i provinsen Manitoba i västra Kanada.

– Jag vill så gärna ha svar, sade Tait och försökte hålla tillbaka tårarna på en presskonferens i Winnipeg under fredagen.

Tog hand om varandras barn

David Taits är upprörd, förvirrad och arg. Hans biologiska föräldrar tog under uppväxten i stället hand om Leon Swanson, och Tait växte upp med Swansons föräldrar, rapporterar kanadensisk tv.

I samhället, som kan nås med flyg eller via en lång, avlägsen väg, bor omkring 5 000 personer, de flesta från ursprungsbefolkningen Cree. I november sade myndigheterna i provinsen att två andra män, nu nära vänner, också förväxlades vid födseln 1975 på samma sjukhus. Under uppväxten lade människor märke till hur de liknade varandras familjer mer än sina egna.

"Är kriminellt"

Enligt Eric Robinson, en tidigare folkvald politiker från Manitoba, som hjälpt männen i det senaste fallet, har det alltid funnits misstankar i samhället om från var de härstammar. Han misstänker att det finns fler oupptäckta fall.

– Den federala regeringen är skyldig. Det som har hänt dessa människor är kriminellt.

Hälsominister Jane Philpott säger att det andra fallet "djupt oroar" henne. En oberoende utredning kommer nu undersöka sjukhusets arkiv och se om det går att hitta flera fall. Hon säger också att rutinerna sedan 1970-talet förbättrats avsevärt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset