Den senaste veckan har två svarta män skjutits ihjäl av polis i USA. Vid en demonstration mot dödsskjutningarna utbröt skottlossning och fyra poliser ska ha dödats.

6 juli: Det var under natten till onsdagen som den 37-åriga fembarnspappan Alton Sterling sköts till döds av polisen utanför en närbutik i Baton Rouge, Louisana.

Händelsen väckte stora protester mot polisens brutalitet mot svarta misstänkta.

7 juli: Dagen efter dödskjutningen i Louisana kom nästa händelse. En 32-årig svart man sköts ihjäl av polis i Minnesota när han skulle plocka fram sitt körkort. I bilen fanns även ett litet barn.

8 juli: Skjutningarna väckte stora protester. På flera håll i USA som New York, Dallas, Chicago och Los Angeles hölls demonstrationer mot dödsskjutningarna.

Under demonstrationen i Dallas, där hundratals personer var på plats, började krypskyttar plötsligt att skjuta. Fem poliser sköts till döds. Flera andra ska ha skadats under attacken. 

Minst tre personer ska ha gripits misstänkta för attacken. En kvinna har tagits i förvar samt två andra personer som greps i en bil med misstänka väskor. 

USA:s president Barack Obama sa under en presskonferens nu på förmiddagen att ”vi är förskräckta över det som hänt och vi står enade med de drabbade” samt att det inte finns något som rättfärdigar sådana här attacker.

Han sa också att de vet väldigt lite i nuläget och att de inte går att dra några slutsatser. Men att FBI nu kopplats in och arbetar tillsammans med polisen i Dallas.  

Polisen meddelade vid lunchtid (svensk tid) att inga explosiva föremål hittats i området. 

Den misstänkta mannen som polisen i flera timmar försökt förhandla med är enligt Dallas borgmästare Mike Rawlings död. När polisen försökte förhandla med mannen ska han enligt polischefen David Brown ha hotat med bomber. 

Under en presskonferens berättade polischefen David Brown att förhandlingarna mellan dem och den misstänkta mannen i garaget brutit samman. Polisen ska då inte sett någon annan utväg än att använda en bombrobot. Mannen ska ha dött i samband med en detonation. Enligt polisen ska mannen ha sagt till polisen under förhandlingarna att han ville döda vita poliser. Han ska också ha sagt att inte tillhörde någon gruppering utan att han gjorde det ensam.

Medborgarrättsrörelsen Black Lives Matter har tagit avstånd från händelsen. På Twitter skriver dem ”#BlackLivesMatter förespråkar värdighet, rättvisa och frihet. Inte mord.”. 

Den misstänkte skytten har identifierats som en 25-årig man. Han ingick i armén och har tjänstgjort i Afghanistan, enligt ett uttalande från den amerikanska försvarsmakten, rapporterar TT.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Brott