Riksdagens, Regeringens och Riksbankens webbsajter låg nere eller var mycket svåra att nå under tisdagskvällen – mycket talar för att de allt vanligare så kallade ddos-attackerna nu riktas mot de tunga samhällsfunktionerna.
– Vi har drabbats av en överbelastningsattack, sade Riksbankens pressekreterare Fredrik Andersson.

Vid 22-tiden i kväll gick det inte att nå Regeringen.se, men under kvällen lades en enklare version ut på samma adress.

Tidigare under dagen hotade det mystiska nätverket Anonymous att slå till mot finansiella strukturer i Sverige. ”Man jävlas inte med internet” var budskapet. ”I dag slår vi hårt mot deras plånböcker”. Men enligt uppgift från Riksbanken berördes inte betalningssystemen mellan dem och bankerna.

I veckan drabbades både Domstolsverket och Socialstyrelsen, vars sajt hade hackats och sidor ersatts med budskap från Anonymous.
– Ja, vi har blivit hackade. Alla drabbade sidor låg i en funktion som vi nu tagit ur drift och på det sättet gjort oss symtomfria, säger Catrin Andersson, IT-chef på Socialstyrelsen.
Hon säger att de ser allvarligt på intrånget och att det ska polisanmälas.

Tidigare har bland annat TT och Försvarsmakten drabbats av överbelastningsattacker.
Attackerna sägs vara en hämnd för polisens razzia mot webbhotellet PRQ efter misstankar om upphovsrättsintrång. När husrannsakan var över hade polisen tagit tre servrar i beslag, bland annat en tillhörande fildelningssajten Tankafetast.

Men det är inte helt självklart att de senaste tre dagarnas attacker verkligen görs av nätverket Anonymous, om det ens existerar.
– Vad Anonymous är, är det ingen i världen som vet, säger Anders Ahlqvist på Rikspolisstyrelsen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset