På bara några veckor har minst tre ensamkommande pojkar tagit sina liv. Arkivbild.
På bara några veckor har minst tre ensamkommande pojkar tagit sina liv. Arkivbild.
Migration TT

På kort tid har flera ensamkommande pojkar från Afghanistan försökt ta sina liv. Tre av dem har lyckats.

Den skärpta asyllagen har påverkat, enligt Ensamkommandes förbund.

De senaste veckorna har sju personer försökt ta sina liv, och tre av dem lyckats. De var alla från Afghanistan, alla pojkar, säger Ensamkommandes förbunds ordförande Mahboba Madadi till TT.

Förbundet ser en tydlig koppling mellan det ökade antalet självmord och självmordsförsök och fjolårets nya tillfälliga asyllag för ensamkommande barn och ungdomar. Migrationsverket gör nu också allt fler åldersuppskrivningar, i faktiska tal.

Det är mycket stress. Det är ensamhet och det är framför allt hopplöshet. De vet inte vad som väntar dem, säger Mahboba Madadi.

Samtidigt var andelen som skrevs upp i ålder större under 2015 (47 procent) jämfört med 2016 (36 procent), enligt Migrationsverket.

Försökt tidigare

I slutet av januari tog en 16-årig asylsökande sitt liv i Vännäs. I helgen tog en pojke från Afghanistan sitt liv på ett boende för asylsökande i Trollhättan. Bara dagar senare, natten mot onsdagen, inträffade ytterligare ett dödsfall på ett asylboende i Ed.

Han hade försökt ta sitt liv flera gånger tidigare. Han hade nyligen fått sin ålder uppskriven och blivit flyttad till ett asylboende för vuxna, säger Omid Mahmoudi, verksamhetsledare på Ensamkommandes förbund, om fallet i Ed.

Mikki Raudus, platschef på boendet i Ed, ser självmordet som ett misslyckande för olika instanser.

Vi har sett att killen har varit nedstämd en tid. Vi jobbar med att förhindra sådana här händelser genom samtal och aktiviteter för att få en kontakt med personen i fråga och se hur de mår och kanske hinner man sätta in vård i tid, säger han till Sveriges Radio Väst.

Ingen stöttar

Runt om i Sverige väntar många av de unga afghanerna på utvisning till ett land vars regering själv uttryckt att de inte kan garantera ett värdigt mottagande.

Många av de här pojkarna är uppväxta i Iran. De får besked att de blir utvisade till Afghanistan, ett land de aldrig har varit. Det är en chock för dem, säger Omid Mahmoudi.

Afghanistankännaren Anders Fänge, ledamot i Svenska Afghanistankommittén, säger att pojkarna som skickas tillbaka inte är skyddade.

Det finns inga myndigheter där som tar hand om de här grabbarna. Det som gör att man kan hålla näsan ovanför vattnet är en familj och har du ingen familj så finns det ingen som stöttar dig när du kommer tillbaka. Antingen försöker du fly, blir rekryterad till armén eller ansluter dig till väpnade grupper. Det är inte speciellt bra alternativ, säger Anders Fänge.

”Ett problem”

Ingen vet hur många ensamkommande som hittills begått självmord eller försökt ta sina liv. Varken kommunerna eller boendena har någon skyldighet att rapportera självmordsförsöken.

Det är ett problem, det tyder på att man inte tar dem på allvar, säger Omid Mahmoudi.

Av de asylbeslut som fattades av Migrationsverket i december 2016 när det gäller ensamkommande asylsökande barn från Afghanistan var 86 procent bifall, enligt Migrationsverket. I januari 2017 var det 82 procent bifall.

Regeringen har skjutit till 40 miljoner kronor per år för att öka tillgängligheten till vård för traumatiserade asylsökande och nyanlända.

”Vi har också beslutat att inrätta ett nationellt kunskapscentrum för frågor om ensamkommande barn vid Socialstyrelsen. Tanken är att de här åtgärderna ska ge bättre stöd och vård för den här gruppen”, säger folkhälso- och sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) i en skriftlig kommentar till TT.

 

På bara några veckor har minst tre ensamkommande pojkar tagit sina liv. Arkivbild.

På bara några veckor har minst tre ensamkommande pojkar tagit sina liv. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset