Ett JAS-plan havererade över Vattenfestivalen i Stockholm 1993.
Ett JAS-plan havererade över Vattenfestivalen i Stockholm 1993.

Under tisdag förmiddag kolliderade ett JAS Gripen-plan med en fågel och kraschade utanför flygplatsen i Ronneby, Blekinge. Sedan 90-talet har Gripenplan varit inblandade i flera incidenter.

Fågelkollissioner är ingen ovanlighet. Enligt Charlotte Billgren, sektionschef på sektionen för analys på Transportstyrelsen, krockar plan i Sverige med cirka 400 fåglar årligen.

– Det är relativt vanligt att du är i närkontakt med en fågel, att ett flygplan krockar med en fågel eller att du hittar en fågel på landningsbanan som indikerar att du har haft kontakt med en fågel, men att ett flygplan blir så pass illa skadat av det är ovanligt, säger Billgren till TT.

LÄS MER: JAS-plan kraschade i Blekinge – det här vet vi

Under 90-talet kraschade två Gripenplan. Det mest omtalade var haveriet under Vattenfestivalen 1993 i Stockholm där ett Gripenplan störtade och kraschade i närheten av flera tusen åskådare. Bara sex år senare störtade ett plan i Vänern under en luftstridsövning.

LÄS MER: JAS-plan bombade brandområde – se filmen här

Under 2000-talet har det skett nästan ett tiotal olyckor där JAS-plan är inblandade. 2009 tvingades ett Gripenplan, som var på väg tillbaka efter en rutinflygning, att nödlanda. Då fattade planet eld efter buklandningen på Kallinge flygplats. Piloten kom undan oskadd.  

Under 2014 var två Gripenplan nära på att krocka i luften under en övning i Norrbotten. Enligt Statens haverikommission berodde detta på bristande utbildning i en av piloternas fall.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset