Upp emot tre decimeter snö kan falla på sina håll i södra Sverige. Och alla har inte ens fått på vinterdäcken... Arkivbild.
Upp emot tre decimeter snö kan falla på sina håll i södra Sverige. Och alla har inte ens fått på vinterdäcken... Arkivbild.

Snön fortsätter vräka ner över östra Götaland, där samtliga tåg på två regionala sträckor ställts in. I spåren av ovädret har uppemot 5 000 hushåll drabbats av strömavbrott.SMHI har även utfärdat en klass 2-varning för ett fjärde län – Gotland.

På de norra och inre delarna av ön kan det komma upp till två decimeter snö under dagen.

– Det kommer också blåsa frisk till hård nordostlig vind, säger Sara Andersson, jourhavande meteorolog vid SMHI.

De stora snömängderna i kombination med blåsten kan skapa särskilda problem med drivbildning i Gotlands öppna terräng.

Halkrisk

– Om det snöar och blåser rejält samtidigt så hjälper det inte att man plogar, vägarna kommer snart vara översnöade i alla fall, säger Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket.

Klass 2-varningar gäller fortsatt för Östergötlands, Jönköpings och Kalmar län – där det på sina håll kan komma upp till tre decimeter snö. I övriga delarna av Götaland, förutom Skåne och Blekinge, gäller klass 1-varningar.

Förutom risk för halka på vägarna varnar SMHI även för att störningar kan uppstå i el- och telenäten i klass 2-områdena.

Strax före 10 var 3 455 Eon-kunder i östra Götaland drabbade av strömavbrott, medan Vattenfall och Ellevio noterar avbrott för omkring 400 respektive 600 kunder i Västra Götalands län.

Inställda tåg

Trafikverket har beslutat att ställa in samtliga tåg på sträckorna Linköping–Kalmar och Linköping-Västervik eftersom de inte är säkrade mot fallande träd vilket riskerar att göra tågen stående ute i snöovädret.

– Risken är att de står ute på banan utan möjlighet att komma till plattformen. I snöfall och när det blåser kraftig vind, kan det bli svårt att få ut folk ur tåget, säger Katarina Wolffram.

Även längs Västerbottenkusten har det snöat rejält och kommer att fortsätta snöa de närmaste dagarna, rapporterar Västerbottens-Kuriren. Där gäller fortsatt en klass 1-varning för hela länet.

Plogbil fattade eld

Så även i Stockholms län.

Vid 7-tiden började en plogbil brinna på E18 vid trafikplats Tensta.

– Den var ute och plogade och saltade när en brand utbröt i hytten. Orsaken till att det började brinna vet vi inte, säger Jan Sundeborn vid Storstockholms räddningscentral.

Fordonet håller på att bärgas från platsen.

Inga uppgifter finns om att någon skadats i branden, men senare fick en person föras till sjukhus med oklara skador efter att en bil sladdat in i mitträcket vid avspärrningarna längre fram på E18 i höjd med Akalla-avfarten.

Vägen är avstängd i södergående riktning.

Mons Brunius/TT
Snöovädret i östra Götaland och på Gotland kan skapa problem på vägarna. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset