Polisen utreder ett ärende där flera flickor misstänks ha blivit könsstympade. Arkivbild.
Polisen utreder ett ärende där flera flickor misstänks ha blivit könsstympade. Arkivbild.

Polisen utreder ett ärende där flera flickor misstänks ha blivit könsstympade. Utredningen har hittills pågått i över två år, och åklagaren riktar nu kritik mot polisen – ”Det händer inte så mycket”.

Flera flickor tros ha blivit utsatta för könsstympning, och ärendet har funnits på polisens bord sedan minst november 2016.

– Brotten är begångna utomlands, och det finns fler än en målsägande. Flera personer kan komma att delges misstanke, men i nuläget har så inte skett på grund av att ytterligare utredningsåtgärder har varit nödvändiga att vidta innan misstanke kan delges, säger åklagare Alexandra Bopp.

LÄS MER: Många utsatta för könsstympning i Sverige: ”Vi behöver alla hjälpas åt”

Hur går utredningen?

– Det går inget vidare. Det händer inte så mycket. Det finns utredningsåtgärder som ska vidtas men som inte har vidtagits.

Åklagaren: Tagit väldigt lång tid

Varför har åtgärderna inte vidtagits?

– Det vågar jag inte svara på.

Ärendet har ju pågått i drygt två år?

– Jag tycker också att det är väldigt lång tid. Jag kan inte säga mer än att jag är förundersökningsledare och ger direktiv till polisen. Men jag förfogar inte över polisens resurser. Men det handlar inte enbart om att saker legat oarbetade hos polisen, utan det finns andra anledningar att ärendet har tagit lång tid, säger Alexandra Bopp.

MELLAN: Våldtäktsman gick fri i 15 månader – åklagare och advokat rasar mot polisen

Hon pekar på att svårigheter ligger i att få kontakt med offren, att hålla förhör och att könsstympningarna misstänks ha genomförts utomlands.

– Men det finns kopplingar till Sverige, så därför utreder vi det här, säger Alexandra Bopp.

Polisen: Resursbrist

Den person som handlägger ärendet vid polisen i Stockholm vill vara anonym och vill inte kommentera det enskilda ärendet, men säger:

– Anledningen till att ärendena generellt blir liggande är att vi tyvärr är tvungna att arbeta med ärenden där det sitter personer frihetsberövande – alltså anhållna eller häktade – det är den prioriteringsordning som gäller.

Är det gängskjutningarna som tar resurser?

– Ja, tyvärr. Den typen av brottslighet ökar och tar enorma resurser.

I det aktuella ärendet med könsstympningen finns inga personer frihetsberövade, och ärendet är sålunda inte prioriterat, enligt polisen.

LÄS MER: Politikerna svarar: Så ska gängskjutningarna stoppas

– Min vilja är inte att det här ska bli liggande i två år. Men tyvärr är det den verklighet vi har. Jag styr inte över resurserna, och det känns inte bra som handläggare att det tar såhär lång tid att slutföra ärendet, säger polisen.

Metro har sökt målsägandebiträdet i utredningen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset