En rad kontroverser har drabbat Telia sedan 2000-talets början.
En rad kontroverser har drabbat Telia sedan 2000-talets början.

Telia sparkar nu drygt 650 personer i Sverige. Metro har blickat tillbaka och plockat ut några av de skandaler som präglat företaget.

Under torsdagen kom besked om att Telia gör sig av med personal efter ett kraftigt vinstfall. Totalt är det drygt 850 personer som drabbas, 650 av dem som får sluta jobba i Sverige.

Företaget uppger bland annat att de måste ställa om sin verksamhet i Sverige, att villafiberinstallationer gett för små intäkter och att prispressen på företagsmarknaden på den mobila sidan spelat in. Dessutom skrivs verksamheterna i Uzbekistan och Kazakstan ned betydligt.

Men hur har Telias resa fram till i dag sett ut? Metro drar sig till minnes sju omskrivna händelser av olika karaktär som företaget helst vill glömma.

7 skandaler som Telia helst vill glömma

Juni 2000: Floppen med folkaktien

Det är svårt att glömma fiaskot med folkaktien Telia som lanserades under sommaren 2000. En miljon svenskar nappade på idén efter en stor reklamkampanj – men aktiekursen sjönk snart som en sten. Aktien introducerades med inköpspriset 85 kronor, men såldes som lägst för 25 kronor två år senare.

Mars 2010: Visade porr i skyltfönster

En Teliabutik i Halmstad visade porr nattetid i ett skyltfönster. Butikschefen skyllde på slarv från någon av de anställda som lämnat Canal Plus eller en liknande kanal på vid arbetsdagens slut. ”Dessa tv-kanaler har en helt annan skepnad på dagtid än på natten,” sa han i en intervju med Expressen.

September 2012: Diktatorsdottern och mutmisstankarna i Uzbekistan

SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade att Telia Soneras partner i Uzbekistan har band till diktatorsdottern Gulnara Kaimova. Något som väckte misstankar om mutbrott, och sedan dess har gett ett långvarigt efterspel. Bland annat har amerikanska myndigheter hotat med ett miljardskadestånd.

April 2014: Misstänkta brott i ännu fler länder

En rapport i april 2014 visade att det kan ha begåtts brott i samband med affärer i en rad fler länder, såsom Azerbajdzjan, Kazakstan, Nepal, Georgien och Tadzjikistan. Vid stämman samma år nekas den förre vd:n Lars Nyberg ansvarsfrihet för 2013. Företagets affärer i Eurasien ifrågasätts.

Maj 2015: Miljardaffären kring presidentfamiljen i Azerbajdzjan

Rubrikerna berättar om en muthärva i Azerbadjan. Affären som ifrågasattes var från 2008 där presidentfamiljen i Azerbajdzjan misstänktes ha tjänat drygt sex miljarder kronor på en uppgörelse med Telia Sonera. Mututredningen kring affären läggs dock ner 2016.

December 2016: Tre chefer får gå efter sexskandal

Tre höga chefer på företaget får sluta efter en sexskandal. Kvinnliga anställda berättade att de känt sig tvingade att ha sex med cheferna för att kunna klättra i karriären, avslöjar Aftonbladet. Efter avslöjandet hörde en rad kvinnor av sig och vittnade om sexism och kränkande behandling av kvinnor i Telias butiksnät. En del av kvinnorna berättade för Aftonbladet om en kultur av tystnad och rädsla på Telia, som gjort att anställda inte vågat slå larm om oegentligheter.

April 2017: Telejättarna misstänks för konkurrensbrott

EU-kommissionen misstänker att de stora telebolagen Telia, Tre, Telenor och Tele2 har gjort sig skyldiga till konkurrensbrott. Oannonserade inspektionsbesök genomförs tillsammans med Konkurrensverket. Operatörerna misstänks ha hindrat nya aktörer från att etablera sig på den svenska konsumentmarknaden för mobilabonnemang.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Telia Jobb