En illustration av hur flygplanet skulle kunna se ut.
En illustration av hur flygplanet skulle kunna se ut.

Vetenskapsmän satsar hårt på att utveckla planet som ska flyga i över Mach 5, alltså mer än 6000 kilometer i timmen. Motorn skulle vara av typen scramjet, som enbart funkar i överljudshastighet, och måste därför sättas i rörelse genom en annan farkost.

Vad sägs om en dagstripp till New York? Stockholm – New York på dryga timmen är kanske inte allt för långt bort.

USA:s flygvapen planerar att bygga en supersonisk flygfarkost – som alltså flyger snabbare än ljudets hastighet – som baseras på den tidigare modellen X-51. Den har kommit upp i en hastighet av Mach 5.1, eller 6248 kilometer i timmen, skriver Metro.co.uk.

Planet flög på över 18 000 meters höjd, mot den vanliga höjden på 10 000 meter för kommersiella flygplan. Målet är att ha planet redo för flygning år 2023.

Men det är kanske lite väl tidigt att börja drömma om dagsturer till andra kontinenter – det är trots att militären som utvecklar flygplanet.

”Vi är flygvapnet. Vad vill vi göra med denna teknologi? Vi vill vapenbestycka den”, sa det amerikanske flygvapnets representant Ryan Helback till tidningen.

Men är det möjligt att flyga kommersiella plan så snabbt?

– Bra fråga. Vi hade ju Concorde som flög i Mach 2, och jag tror säkert att vissa vetenskapsmän drömmer om att kunna resa runt världen på några timmar, säger professor Dan Zenkert vid flykteknikprogrammet på KTH.

– Det är förmodligen tekniskt möjligt, men om det är möjligt rent ekonomiskt tvivlar jag personligen på.

Dan Zenkert säger det skulle kräva ny teknologi, nya material som är mer värmetåliga, och förmodligen även andra typer av motorteknologi för sådana resor. Och så är ju inte bränslet direkt billigt.

– Men vi skulle nog alla älska att flyga till Australien på fem timmar, det vore väl trevligt, eller hur? Men nu är ju inte vårt huvudsakliga problem att flyga snabbare, utan att flyga mer miljövänligt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset